GRAFIC Lira sterlină coboară la cel mai redus nivel din 1985 față de dolar

GRAFIC Lira sterlină coboară la cel mai redus nivel din 1985 față de dolar
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 sep 2022

Lira sterlină s-a depreciat la cel mai slab nivel față de dolar din ultimele aproape patru decenii, după date dezamăgitoare privind vânzările din retail.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lira a coborât cu până la 1% vineri, la 1,1351 dolari, cel mai scăzut nivel din 1985. Semnalele privind o eventuală recesiune în Marea Britanie se combină cu o ascensiune susținută a dolarului american, scrie Bloomberg.

Cea mai recentă lovitură a fost dată vineri de date care arată că vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au scăzut în august în cel mai alert ritm din ultimele opt luni, în condițiile în care o criză tot mai gravă a costului vieții și scăderea încrederii au forțat consumatorii să reducă cheltuielile.

ULTIMA ORĂ Berlinul ia în administrare operațiunile germane ale gigantului petrolier rus Rosneft, care asigură 12% din capacitatea de rafinare a țării. Se apropie embargoul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Berlinul ia în administrare operațiunile germane ale gigantului petrolier rus Rosneft, care asigură 12% din capacitatea de rafinare a țării. Se apropie embargoul

"Datele privind vânzările cu amănuntul tocmai publicate astăzi au fost teribile", a comentat analistul MUFG Derek Halpenny. "Cursul de schimb lira-dolar a continuat să scadă, în condițiile unei volatilități crescute a pieței financiare".

Moneda britanică s-a depreciat cu aproximativ 16% în acest an. Deși evoluția a fost în mare parte determinată de ascensiunea dolarului, aproape toate valutele majore consemnând deprecieri în fața monedei americane, aceasta reflectă, de asemenea, perspectiva unei recesiuni în Marea Britanie, precum și incertitudinea politică după formarea unui nou guvern.

Lira a pierdut teren și în raport cu euro vineri, coborând până la cel mai redus nivel din februarie 2021.

GRAFIC Lira sterlină coboară la cel mai redus nivel din 1985 față de dolar

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
dolar
inflatie
vanzari retail