Inflația în Turcia se apropie de 70%, în pofida majorării dobânzilor

Inflația în Turcia se apropie de 70%, în pofida majorării dobânzilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2024

Rata anuală a inflației în Turcia a continuat să crească în luna martie, pentru a cincea lună consecutivă, apropiindu-se de 70%, în pofida unui șir de majorări agresive a dobânzii de referință, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cifrele oficiale publicate miercuri de Institutul de statistică din Turcia (Tuik), indicele prețurilor de consum a înregistrat o creștere în ritm anual de 68,5% în luna martie, peste avansul de 67,1% înregistrat în februarie, scrie Agerpres.

Transportul feroviar a înregistrat o creștere a numărului de pasageri CITEȘTE ȘI Transportul feroviar a înregistrat o creștere a numărului de pasageri

Principalele contribuții la creșterea accelerată din luna martie au venit din partea prețurilor la servicii, educație și alimente. Inflația de bază, care exclude elementele volatile precum alimentele și energia, a crescut până la un nivel record de 75,2% în luna martie, de la un nivel de 72,9% în luna februarie.

Economistul Haluk Burumcekci este de părere că datele oficiale arată o deteriorare a puterii de cumpărare după majorările semnificative ale salariului minim de la începutul anului. "Ne așteptăm ca inflația să accelereze până la aproximativ 75% la finele lunii mai, pentru a încetini la 45% la finele anului, cu condiția să nu se înregistreze noi șocuri pe partea cursului de schimb, salariilor, prețurilor administrate și prețurilor la materii prime", a spus economistul.

Datele de inflație vin după ce, la finele lunii martie, Banca Turciei a luat prin surprindere piețele prin majorarea dobânzii de referință la 50%, pe fondul deteriorării prognozei de inflație și cererii crescute de valută. Banca Turciei a promis că va menține o politică strictă până când prețurile vor demonstra semne vizibile de calmare.

Cele mai recente prognoze ale Băncii Turciei arată că inflația va încheia anul 2024 într-un interval cuprins între 36% și 42%.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a suferit duminică o înfrângere fără precedent la alegerile locale, criza costului vieții fiind unul din principalele motive pentru câștigarea de către opoziție a principalelor orașe precum Istanbul și Ankara.

La scurt timp după publicarea datelor de inflație pentru luna martie, ministrul Finanțelor, Mehmet Simsek, a spus că politica fiscală ar trebui și ea înăsprită cu un control asupra cheltuielilor guvernamentale. Aceasta împreună cu înăsprirea politicii monetare, "va ancora așteptările inflaționiste și va contribui la procesul dezinflaționist", a scris Mehmet Simsek, într-o postare pe platforma de social media X. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflatie