Președintele Saudi National Bank demisionează, după comentariile la adresa Credit Suisse

Președintele Saudi National Bank demisionează, după comentariile la adresa Credit Suisse
scris 27 mar 2023

Ammar Al Khudairy, președintele Băncii Naționale Saudite (Saudi National Bank), cel mai mare acționar al Credit Suisse, și-a prezentat demisia, la câteva zile după ce comentariile sale au precipitat prăbușirea pe bursă a băncii elvețiene, preluată ulterior de UBS.

Al Khudairy pleacă "din motive personale" și va fi înlocuit de directorul general Saeed Mohammed Al Ghamdi, a anunțat creditorul saudit luni, citat de Bloomberg.

Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit la un minim record după ce Al Khudairy a exclus noi investiții din partea băncii saudite, antrenând un nou val de vânzări pe burse, pe fondul reaprinderii temerilor legate de reziliența sistemului bancar în urma căderii Silicon Valley Bank (SVB).

TABEL O nouă scumpire a benzinei. Diferența față de prețul motorinei a coborât sub 50 de bani/l CITEȘTE ȘI TABEL O nouă scumpire a benzinei. Diferența față de prețul motorinei a coborât sub 50 de bani/l

Câteva zile mai târziu, UBS Group a acceptat să cumpere Credit Suisse într-o tranzacție istorică, intermediată de guvern, menită să atenueze criza de încredere care începuse să se răspândească pe piețele financiare globale. UBS s-a oferit să plătească 3 miliarde de franci elvețieni (3,3 miliarde de dolari) pentru rivalul său, în cadrul unei tranzacții pe bază de acțiuni, care include garanții guvernamentale extinse și prevederi privind lichiditățile.

Banca Națională Saudită, cea mai mare bancă comercială din Arabia Saudită, deținută în proporție de 37% de fondul suveran de investiții al regatului, a devenit principalul acționar al Credit Suisse anul trecut, cu o deținere de aproape 10%, preluată în urma unei investiții de 1,4 miliarde de franci.

Valoarea investiției în Credit Suisse a scăzut cu aproximativ 1 miliard de dolari în doar câteva luni.

Născut în 1963, Al Khudairy și-a petrecut cariera în sectorul financiar din Arabia Saudită, conducând unele dintre cele mai importante instituții din regat. El a fost președinte al Goldman Sachs Group și al Morgan Stanley în Arabia Saudită.

Al Khudairy a fondat, de asemenea, fondurile de gestionare a activelor alternative Amwal AlKhaleej și Amwal Capital Partners, cu sediul în Riyadh și, respectiv Dubai.

viewscnt
Afla mai multe despre
saudi national bank
credit suisse
banca nationala saudita
ammar al khudairy
demisie
prabusire actiuni credit suisse