Rata inflației în zona euro atinge un nou nivel record

Rata inflației în zona euro atinge un nou nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2022

Rata anuală a inflației în zona euro a urcat luna trecută la un nivel record, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a perturbat lanțurile globale de aprovizionare, majorând și mai mult prețurile energiei, iar analiștii se așteaptă ca tendința să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE și investitori, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform datelor preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 7,5% în martie, de la 5,9% în februarie, în timp ce analiștii estimau un nivel de 6,7% pentru luna trecută. Este un nivel record pentru zona euro și depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Comparativ, în urmă cu un an, rata inflației în zona euro era de 1,3%, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Creșterea inflației în zona euro în martie se explică în principal prin faptul că prețurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 44,7%, în timp ce prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări au urcat cu 5%, la bunurile industriale neenergetice au crescut cu 3,4% iar cele la servicii cu 2,7%.

Datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a accelerat la 3,2% în martie, de la 2,9% luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lângă prețurile la energie și alimente exclude și prețurile la țigări s-a situat la 3%, față de 2,7% în februarie.

Creșterea record a prețului energiei, care a dus la majorarea în martie a ratei inflației în zona euro, se adaugă dificultăților cu care se confruntă BCE în reducerea stimulentelor monetare fără precedent, într-o perioadă în care incertitudinile privind efectele economice negative ale războiului sunt ridicate, avertizează analiștii.

Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă și datele privind inflația în Uniunea Europeană, să fie dată publicității în data de 21 aprilie.

Săptămâna aceasta, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat că perspectivele inflației sunt "fluide", deoarece războiul care se desfășoară în Ucraina îi forțează pe economiști să își revizuiască, în mod constant, previziunile economice. Șeful BCE a adăugat că se așteaptă ca prețurile la energie și alimente, care au atins noi maxime de la invazia Rusiei, să se stabilizeze, chiar dacă la un nivel ridicat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
zona euro