Țara a cărei economie va crește cu 86% în 2020

Țara a cărei economie va crește cu 86% în 2020

Monumentul 1763, Georgetown, Guyana

scris 2 nov 2019

În timp ce mare parte a Americii de Sud se confruntă cu o creștere economică slabă, turbulențe sociale și austeritate, una dintre cele mai mici țări de pe continent este pe cale să înregistreze cel mai rapid avans economic la nivel global.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Economia Guyanei, un stat cu 780.000 de locuitori, învecinat cu Venezuela și Brazilia la vest și Surinam la est, va crește cu 86% în 2020, după o expansiune de 4% preconizată pentru acest an, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional (FMI), scrie Bloomberg.

Până în 2024, produsul intern brut al țării este estimat să crească de aproape patru ori, până la 15 miliarde de dolari, de la 4 miliarde de dolari în prezent.

ANALIZĂ Gazele din Marea Neagră - o cisternă pentru România și OMV, o butelie pentru Exxon și o brichetă pentru Gazprom CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Gazele din Marea Neagră - o cisternă pentru România și OMV, o butelie pentru Exxon și o brichetă pentru Gazprom

“Saltul stratosferic”, după cum îl descrie ministrul Finanțelor Winston Jordan, se datorează exclusiv depozitelor importante de țiței descoperite de companii precum ExxonMobil și Tullow Oil în apele teritoriale ale Guyanei începând cu anul 2015.

ExxonMobil a anunțat că va începe luna viitoare producția la unul dintre cele 14 blocuri offshore pe care le devoltă în parteneriat cu Hess și compania chineză CNOOC, cu un volum inițial de 120.000 de barili/zi. Până în 2025, producția de petrol va depăși 750.000 de barili/zi, potrivit companiilor.

Spre deosebire de Venezuela, Guyana nu a produs până acum niciun baril de petrol, fiind o economie bazată în principal pe agricultură și minerit. Acest lucru este pe cale să se schimbe și încă foarte repede: potrivit FMI, sectorul petrolier va contribui cu aproximativ 40% la formarea PIB într-un interval de cinci ani.

Guvernul de la Georgetown vrea să urmeze modelui Norvegiei în privința gestionării banilor încasați din redevențele din petrol și a anunțat că veniturile astfel obținute vor fi virate într-un fond suveran înființat recent.

Autoritățile guyaneze estimează că doar perimetrul operat de ExxonMobil va genera venituri inițiale din redevențe și profit de 300 milioane de dolari pe an, care se vor dubla după lansarea producției la o sondă secundară, estimată pentru anul 2022. 

Parte din venituri vor merge către proiecte de infrastructură, în special pentru finanțarea construcției de autostrăzi care să lege orașele costale de zonele din interior, puțin populate, dar bogate în metale și minerale, potrivit oficialilor guvernamentali.

viewscnt
Afla mai multe despre
guyana
economie
crestere
petrol
descoperiri titei
exxonmobil
productie
redevente
fond suveran