Tencent și-a pierdut titlul de cea mai valoroasă companie chineză. Un gigant de băuturi alcoolice preia ștafeta

Tencent și-a pierdut titlul de cea mai valoroasă companie chineză. Un gigant de băuturi alcoolice preia ștafeta

Foto: Wikimedia Commons

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 sep 2022

Tencent Holdings și-a pierdut titlul de cea mai mare companie din China în favoarea gigantului din domeniul băuturilor alcoolice Kweichow Moutai, în contextul în care sectorul tehnologic este puternic afectat de înăsprirea reglementărilor și de perspectivele slabe de creștere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Acțiunile Tencent s-au depreciat cu 64% pe bursa de la Hong Kong de la vârful atins în ianuarie 2021, ștergând peste 620 de miliarde de dolari din valoarea de piață a companiei. Declinul - cel mai mare pentru o companie la nivel global – a fost precipitat de îngrijorările legate de perspectivele Tencent, în urma măsurilor dure de reglementare introduse de autoritățile de la Beijing, potrivit Bloomberg.

Conglomeratul chinez, cu activități în social-media, industria jocurilor video și fintech, printre altele, a atins o valoare de piață record de aproape 1 trilion de dolari la începutul anului trecut.

Dobânda la creditele ipotecare pe 30 de ani din SUA a depășit 6,5% pentru prima oară din 2008. Vânzările de noi locuințe în SUA s-au prăbușit CITEȘTE ȘI Dobânda la creditele ipotecare pe 30 de ani din SUA a depășit 6,5% pentru prima oară din 2008. Vânzările de noi locuințe în SUA s-au prăbușit

La închiderea tranzacțiilor vineri, capitalizarea Tencent se ridica la aproximativ 327 miliarde de dolari, cu 5,4 miliarde de dolari sub cea a Kweichow Moutai, până joi a doua cea mai mare companie chineză listată la bursă.

"Nu există catalizatori pozitivi pentru Tencent în a doua jumătate a anului, deoarece câștigurile sale vor rămâne sub presiunea mediului macro slab. Chiar și atunci când situația se va îmbunătăți în China, ne aflăm într-o etapă de înăsprire monetară, așa că va fi greu să urce din nou la nivelul la care era atunci când băncile centrale relaxau politicile", a comentat Kenny Wen, șeful departamentului de cercetare de investiții de la KGI Asia.

Moutai, pe de altă parte, vinde celebrul lichior baijiu cu același nume, băut la banchete și la alte ocazii speciale, iar Beijingul a promis sprijin politic pentru sectoarele orientate spre consum, notează Bloomberg.

Pentru Tencent, există provocări din toate părțile. Scăderea numărului de aprobări pentru noi jocuri video, precum și limitarea timpului pe care minorii îl pot petrece jucând online au continuat să afecteze puternic rezultatele financiare ale companiei. Vânzările de active la scară largă, pe fondul temerilor legate de creșterea agresivă a dobânzilor în principalele economii, au cântărit, de asemenea, asupra acțiunilor.

Dobânda la creditele ipotecare pe 30 de ani din SUA a depășit 6,5% pentru prima oară din 2008. Vânzările de noi locuințe în SUA s-au prăbușit CITEȘTE ȘI Dobânda la creditele ipotecare pe 30 de ani din SUA a depășit 6,5% pentru prima oară din 2008. Vânzările de noi locuințe în SUA s-au prăbușit

Aceste provocări nu au trecut neobservate în rândul fondurilor cu poziții long-only, potrivit Morgan Stanley. Vânzările nete de acțiuni Tencent au atins aproximativ 30 miliarde de dolari de la începutul anului și până pe 20 septembrie, ritmul vânzărilor accelerând recent.

Principalii acționari își, reduc, de asemenea, deținerile în companie.

În iunie, Prosus, companie desprinsă din grupul sud-african Naspers, din care face parte și eMAG, a anunțat un program "nelimitat" de vânzare a acțiunilor deținute la Tencent, pentru a-și finanța răscumpărările de acțiuni proprii.

Naspers a intrat în acționariatul companiei chineze în 2001, când Tencent era o firmă obscură de internet, cu o investiție de 32 milioane de dolari în schimbul unei participații de 46,5%, redusă între timp la 28,8%.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
tencent holdings
kweichow moutai
baijiu moutai
cea mai valoroasa companie chineza
cea mai mare companie din china
prosus
naspers
emag