Cele patru partide care vor să formeze coaliția de guvernare, PSD, PNL, USR și UDMR, au discutat în ultimele săptămâni un număr foarte mare de măsuri pentru reducerea cheltuielilor și creșterea taxelor, din care liderii partidelor sau guvernul care ar trebui să se formeze ar urma să aleagă măsuri pentru controlul deficitului bugetar în acest an.
Decizia de suspendare a programelor de finanțare Rabla, anunțată de Ministerul Mediului, ar putea genera un dezechilibru uriaș în piața auto și în situația financiară a multor companii specializate în vânzarea de automobile. Prima etapă, dedicată companiilor, și cea a UAT-urilor a generat deja mii de comenzi și mașinile au fost comandate uzinelor.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) face o analiză privind costurile de achiziție angro ale furnizorilor de energie electrică, inițiată după ce a constatat diferența mare de preț final pentru populație de după eliminarea plafonării, de la 1 iulie, dintre Hidroelectrica, care are cea mai avantajoasă ofertă pentru consumatorii casnici, și restul furnizorilor, a declarat șeful instituției, George Niculescu.
Inspectoratul General pentru Situații Urgență (IGSU) vrea să cumpere prin licitație 300 de containere pentru decontaminare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN), bugetul alocat procedurii fiind estimat la 360 milioane de euro, fără TVA.
Șocul alegerilor a fost surmontat în doar 2 săptămâni de tranzacționare din luna mai care au împins bursa spre noi valori-record.
Iarna mai rece și mai lungă din acest an, care a condus la o golire considerabilă a volumelor de gaze depozitate, atât de România, cât și de celelalte state europene, își face simțită prezența. Prețul gazului tranzacționat pe piața spot internă continuă să fie ridicat, de peste 210 lei/MWh, cu 50% peste cel din aceeași perioadă a anului trecut, când un MWh se tranzacționa cu 140 lei, și cu 75% peste cel reglementat, de 120 lei/MWh, în legătură cu care Comisia Europeană a declanșat deja o procedură de infringement.
Criza triplă prin care trece România în ultima lună și jumătate – bugetară, politică și electorală – a urcat deja ratele de dobândă la un nivel care va influența în mod cert și dobânzile plătite de debitori.
Un studiu realizat de Shell, care urmărește în fiecare an tendințele pieței de automobile electrice, dezvăluie „o divizare foarte mare” în rândul șoferilor față de adoptarea propulsiei electrice. Pe de o parte, cei care dețin deja un vehicul electric sunt tot mai încrezători și satisfăcuți de noua tehnologie, de cealaltă parte șoferii de mașini cu combustie sunt tot mai puțin atrași de motoarele electrice, iar Europa începe să devină tot mai reticentă în fața acestei propulsii.
Conducătorii de motociclete și mopede vor putea utiliza benzile dedicate circulației mijloacelor de transport în comun, vor putea înainta între sau pe lângă coloanele de autovehicule oprite și nu va fi cosiderată depășirea unui alt autovehicul dacă nu este încălcat marcajul de demarcare a benzii de circulație. Motocicletele și mopedele vor avea putea staționa legal pe trotuar, paralel cu marginea carosabilului, cu obligația de a păstra o distanță de 1 metru pe trotuar.
Companiile de stat controlate de către Guvern, cele mai mari 200 de companii din portofoliul statului, au înregistrat un rezultat brut de 3,68 miliarde lei pentru primul trimestru din acest an, în scădere cu 18,4% comparativ cu primele trei luni din 2024. Suma pe care Guvernul vrea să o ia anul acesta din dividende de la companiile de stat este de 8 miliarde de lei, la fel ca anul trecut, în timp ce din 2026 ar urma să crească treptat.