VIDEO Clădiri prăbușite, după un cutremur puternic în estul Taiwanului. Alertă de tsunami în Japonia și Filipine

VIDEO Clădiri prăbușite, după un cutremur puternic în estul Taiwanului. Alertă de tsunami în Japonia și Filipine
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2024

Mai multe persoane sunt blocate, după ce cel puțin 26 de clădiri s-au prăbulit în urma cutremurului din Taiwan, iar 9 persoane au fost rănite pe o autostradă, transmite CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Mai mulți oameni sunt blocați în Taiwan, după ce cutremurul puternic care a lovit insula, miercuri dimineață, a provocat prăbușirea a cel puțin 26 de clădiri, potrivit Centrului Central de Comandă pentru Situații de Urgență din Taiwan (CEOC), scrie News.ro.

FOTO Reacția Lidl după ce au fost găsite produse cu salmonella CITEȘTE ȘI FOTO Reacția Lidl după ce au fost găsite produse cu salmonella

Există informații că există persoane blocate în șapte dintre clădiri, a adăugat CEOC.

Printre clădirile prăbușite se numără 15 din comitatul Hualien, în apropiere de epicentru, a precizat CEOC.

Cutremurul a afectat, de asemenea, alimentarea cu energie electrică, peste 91.000 de gospodării fiind lipsite de electricitate, a precizat CEOC, adăugând că firma Taipower Company, operată de stat pe insulă, lucrează în prezent pentru a rezolva problema.

De asemenea, CEOC a precizat că unele servicii feroviare din estul Taiwanului au fost suspendate, dar se estimează că acestea vor fi din nou operaționale până la sfârșitul zilei.

9 răniți pe o autostradă din Taiwan

Cutremurul cu magnitudinea de 7,4 care a lovit miercuri Taiwanul a avariat grav o autostradă importantă de pe coasta de est, potrivit posturilor locale de televiziune.

Imaginile difuzate de TVBS, afiliat CNN, au arătat că bolovani mari au căzut pe autostrada Suhua, iar mai multe tuneluri au fost sparte - inclusiv unul care a fost rupt în două.

SET News, afiliat CNN, arată partea din față a unei mașini distruse de stânci căzute.

Cel puțin nouă căderi de pietre și alunecări de teren au fost raportate pe autostrada Suhua, iar întreaga linie a fost închisă, a anunțat Agenția Centrală de Știri din Taiwan, citând autoritățile.

O altă autostradă care face legătura între coasta de vest și estul Taiwanului a fost, de asemenea, afectată de căderi de pietre, cel puțin 12 mașini fiind lovite și nouă persoane fiind rănite, potrivit TVBS.

Șerpuind de-a lungul stâncilor abrupte deasupra Oceanului Pacific, autostrada Suhua este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai periculoase - dar și cele mai pitorești - drumuri din Taiwan.

Aceasta face legătura între nord-estul Taiwanului și orașul estic Hualien, care se află în apropierea epicentrului cutremurului.

Președintele taiwanez dă instrucțiuni administrației pentru a oferi asistență în urma cutremurului

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat că a "instruit imediat administrația să se ocupe de situație și să înțeleagă impactul local cât mai curând posibil".

De asemenea, Tsai a instruit administrația să "ofere asistența necesară și să colaboreze cu guvernele locale pentru a minimiza impactul dezastrului", potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Zborurile au fost reluate pe aeroportul japonez Naha din Okinawa

Toate zborurile spre și dinspre aeroportul japonez Naha de pe insula Okinawa au fost reluate, după ce alerta de tsunami emisă pentru zonă a fost retrogradată, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al aeroportului, Hideaki Tsurudo.

Okinawa a fost afectată de valuri tsunami mici, sub 30 de centimetri, în urma cutremurului din Taiwan, ceea ce a dus la suspendarea zborurilor. Însă niciun val nu a atins aeroportul și acesta a fost astfel redeschis, potrivit lui Tsurudo.

Nu au fost raportate victime sau pagube în Japonia în urma avertismentului de tsunami

Nu au fost raportate victime sau pagube în Japonia în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,4 grade din Taiwan, potrivit secretarului șef al cabinetului japonez Yoshimasa Hayashi.

Cutremurul a declanșat avertismente de tsunami în Japonia, dar primele rapoarte arată că primele valuri tsunami au fost mici, sub 30 de centimetri, pe insula Okinawa, din sudul Japoniei.

Însă Hayashi, vorbind la o conferință de presă, a declarat că se așteaptă ca al doilea și al treilea val generat de cutremur să fie mai mari.

Avertizările de tsunami pentru Japonia au fost retrogradate la nivel de recomandare, a spus el.

Cu toate acestea, Hayashi a sfătuit oamenii din zonele afectate să rămână pe terenuri mai înalte.

Alertă de tsunami și în Filipine

O alertă de tsunami a fost emisă în Filipine în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade în Taiwan, potrivit Institutului de Vulcanologie și Seismologie din această țară.

Se așteaptă ca zonele de coastă din fața Oceanului Pacific să se confrunte cu "valuri tsunami mari".

Primele valuri ar urma să lovească de la ora locală 8:33 până miercuri la ora 10:33.

Oamenii din zonele de coastă din provinciile Batanes Group of Islands, Cagayan, Ilocos Norte și Isabela au fost "sfătuiți cu tărie să evacueze imediat spre zone mai înalte sau să se deplaseze mai departe în interiorul țării", potrivit avertismentului.

De asemenea, proprietarilor de ambarcațiuni aflate în porturi, estuare sau în apele de coastă de mică adâncime li s-a cerut să își asigure bărcile și să se îndepărteze de malul mării. Ambarcațiunile care se află deja în largul mării ar trebui să rămână în larg, în ape adânci, până la noi indicații, se arată în aviz.

viewscnt
Afla mai multe despre
taiwan
cutremur