Dacă analizăm harta României și disptribuția fabricilor pe județe, producția de bere susține economiile locale în aproape trei sferturi (75%) din țară. Berea reprezintă una dintre puținele industrii cu o amprentă cu adevărat națională, fiind produsă în 30 din 41 de județe. Producție de bere nu se face doar la București, Ploiești, Timișoara, Iași, Brașov sau Cluj-Napoca, ci se face și la Poiana Mărului, Mărginimea Sibiului sau Măneciu-Ungureni, spune Asociația Berarii României.
Economia SUA va înregistra o creștere modestă de doar 0,3% în primul trimestru din 2025, pe fondul incertitudinii politice și al noilor tarife impuse de administrația Trump, potrivit celui mai recent sondaj CNBC Rapid Update, care prefigurează o posibilă perioadă de stagflație.
Inflația din Germania a coborât în martie la 2,3%, sub așteptările analiștilor, potrivit datelor preliminare publicate luni de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), iar scăderea accentuează speculațiile privind o posibilă reducere a dobânzii de referință de către Banca Centrală Europeană (BCE) în perioada următoare, transmite CNBC.
România ar putea beneficia direct de creșterile bugetelor de apărare și de derogarea fiscală europeană în acest sens, țara noastră fiind în plin proces de dezvoltare a unor noi capacități locale de producție și de integrare în lanțurile de aprovizionare ale industriei de apărare a Uniunii Europene, scriu analilștii Erste Research.
Europa a trecut aproape complet la propulsiile electrificate, asta însemnând motorizările care au cel puțin un motor electric și o baterie de tracțiune sub capotă, chiar dacă mai utilizează un eventual motor cu combustie. Datele pentru primele două luni ale anului, analizate de Profit.ro, arată o dominație clară a hibridelor.
România continuă să se claseze în topul celor mai scumpe piețe de energie din Uniunea Europeană și în acest an, în pofida declarațiilor optimiste venite din partea ministerului Energiei. Prețul mediu al energiei de pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM, cea mai importantă piață de energie autohtonă, este cel de-al patrulea cel mai ridicat preț din UE, atât în luna martie, cât și de la începutul anului până în prezent, România bazându-se în cea mai mare parte din timp pe importuri pentru acoperirea consumului curent.
Prețul aurului și-a continuat astăzi ascensiunea spectaculoasă.
Ratele celor care au credite cu dobândă variabilă mai scad puțin, de la 1 aprilie.
România a ocupat primul loc la suprafața cultivată cu porumb boabe și locul trei la producția realizată, după Franța și Polonia.
Managerii firmelor românești au raportat date mai bune privind starea afacerilor lor în martie, însă declinul adus de turbulențele politice de pe finalul anului trecut nu a fost încă recuperat pe deplin.