Moment istoric - După 47 de ani, Marea Britanie iese astăzi din UE. La ce să ne așteptăm pentru economie, vacanțe, ședere, educație, mașini cu volanul pe dreapta și discuții la telefon

Moment istoric - După 47 de ani, Marea Britanie iese astăzi din UE. La ce să ne așteptăm pentru economie, vacanțe, ședere, educație, mașini cu volanul pe dreapta și discuții la telefon
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 31 ian 2020

După 47 de ani, Marea Britanie părăsește astăzi oficial Uniunea Europeană, la aproximativ 3 ani și jumătate de la referendumul din iunie 2016, când britanicii au decis desprinderea de blocul comunitar. Schimbările nu vor apărea însă imediat: va urma o perioadă de tranziție, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va rămâne aliniată la reglementările europene. La ce trebuie să ne așteptăm pentru economie, pentru vacanțe, pentru ședere, pentru educație, pentru mașini cu volanul pe dreapta, pentru discuții la telefon.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Regatul Unit va părăsi blocul comunitar, la care a aderat în 1973, vineri 31 ianuarie la miezul nopții, ora Bruxelles-ului (23:00 GMT), iar drapelul său va fi retras de la instituțiile Uniunii Europene.

Premierul britanic Boris Johnson a obținut, la câțiva ani după votul de ieșirea din UE al britanicilor, ratificarea acordului de Brexit, dar negocierile privind relațiile bilaterale vor începe abia peste câteva săptămâni.

Până la finele anului, relațiile comerciale între cele două părți, condițiile de călătorie, de muncă sau de studiu vor rămâne ca și până acum. Majoritatea schimbărilor care vor avea loc sunt încă incerte, de la viitorul relațiilor comerciale sau licențierea medicamentelor, până la accesul la teritoriile de pescuit și viitorul programului Erasmus. După perioada de tranziție (care poate fi extinsă), este de așteptat ca românii să aibă nevoie de o autorizație electronică pentru a călători în Marea Britanie. Pentru rezidenți, procesul se înscrie într-o nouă schemă care conferă dreptul de a lucra, a studia și a accesa a Sistemul Național de Sănătate (NHS) în Marea Britanie, a început încă din martie anul trecut și continuă până în iunie 2021.

În ceea ce privește expunerea României la eventualele efecte comerciale negative ale Brexit (care pot fi evitate printr-un acord comercial), trebuie precizat că Marea Britanie este al 9-lea partener comercial al țării noastre și a 5-a destinație pentru exporturile românești.

Atenție - Impunerea obligației de a instala case de marcat la automate poate scoate de pe piață peste 30% din aparate. Măsura nu poate fi implementată oricum CITEȘTE ȘI Atenție - Impunerea obligației de a instala case de marcat la automate poate scoate de pe piață peste 30% din aparate. Măsura nu poate fi implementată oricum

Valoarea totală a schimburilor comerciale dintre România și Marea Britanie a fost, în 2018, de 4,6 miliarde de euro, în creștere cu 9% față de anul precedent, potrivit datelor INS.

Un Brexit dur este încă posibil. Bunuri europene de 47 de miliarde de euro ar putea fi taxate suplimentar, inclusiv bunuri de 500 de milioane de euro din România

A fost nevoie de 32 de luni, 2 prim-miniștri și aproape 30 de sesiuni de votare în Parlament pentru a permite ieșirea Marii Britanii din UE, iar cea mai dificilă parte a negocierilor nici nu a început.

Deși riscurile pentru un Brexit dur par semnificativ reduse, acestea nu au dispărut complet.

Cele două părți trebuie să negocieze, până la finele acestui an, aspectele noii relații dintre UE și Marea Britanie. În contextul ieșirii Marii Britanii din uniunea vamală, negocierile vor viza, printre altele, un acord comercial. Premierul Boris Johnson a declarat că dorește o soluție rapidă, care să permită schimburile comerciale fără tarife și contingente. Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că un acord complet este "practic imposibil" de negociat până la finele anului.

Cum s-ar putea economisi bani într-o lume fără fum CITEȘTE ȘI Cum s-ar putea economisi bani într-o lume fără fum

"Dacă nu vom ajunge la un acord până la finele anului 2020, vom fi din nou pe marginea prăpastiei, ceea ce va afecta în mod clar interesele nostre (ale UE-n.red), dar va afecta și mai mult Marea Britanie, deoarece UE va continua să beneficieze de piața comună și de cele 70 de acorduri internaționale semnate cu partenerii noștri", a adăugat președintele CE.

În 2018, 5,8% din totalul exporturilor UE au ajuns în Marea Britanie (comparativ cu o medie de 6,2% în cei 5 ani precedenți). Riscurile sunt semnificativ mai mari pentru Marea Britanie decât pentru UE, în contextul în care, în medie, în ultimii 5 ani, 47% din exporturile Marii Britanii au ajuns în Uniunea Europeană.

E imaginea un factor-cheie în succesul bărbaților? CITEȘTE ȘI E imaginea un factor-cheie în succesul bărbaților?

Potrivit unei liste cu taxele vamale provizorii propuse la nivelul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC),  publicată de guvernul britanic ca pregătire pentru posibilitatea unui Brexit dur, din totalul exporturilor UE către Marea Britanie, în valoare de 301,2 miliarde de euro, aproximativ 500 de bunuri, de circa 47 de miliarde de dolari, ar putea fi taxate suplimentar în cazul în care negocierile comerciale eșuează. Bunurile care ar putea fi taxate suplimentar includ de la brânză la automobile și cauciucuri.

În cazul României, tarifele suplimentare ar putea viza bunuri în valoare de aproape 500 de milioane de euro. În total, România exportă anual bunuri de circa 2,9 miliarde de euro către Marea Britanie (date pentru 2018), inclusiv autoturisme, echipamente electrice și textile. 

Moment istoric - După 47 de ani, Marea Britanie iese astăzi din UE. La ce să ne așteptăm pentru economie, vacanțe, ședere, educație, mașini cu volanul pe dreapta și discuții la telefon

Modificări pentru condițiile de ședere

Pentru a rămâne în Marea Britanie după Brexit, românii și ceilalți europeni trebuie să aplice la schema de înregistare a cetățenilor europeni rezidenți în Regatul Unit, EU Settlement Scheme.

Schema permite obținerea statutului de rezident permanent sau de stabilire provizorie în Marea Briranie.

Classic Blue, culoarea Pantone 2020, îndeamnă spre instrospecție, calm și comunicare CITEȘTE ȘI Classic Blue, culoarea Pantone 2020, îndeamnă spre instrospecție, calm și comunicare

Astfel, pentru a primi dreptul de a lucra/studia în Marea Briranie, dar și de a folosi Sistemul Național de Sănătate (NHS) și a accesa fonduri publice (pensii, asistență socială etc), europenii, inclusiv românii, trebuie să solicite unul din cele două tipuri de rezidență: Settled Status sau Pre-Settled Status.
"Settled Status" este destinat cetățenilor europeni cu reședința în Marea Britanie timp de de minimum 5 ani consecutivi. Acest statut oferă dreptul de a lucra, a studia, a accesa sistemul medical și de securitate socială pe o perioadă nelimitată.

"Pre-Settled Status", destinat celor care nu se încadrează pentru obținerea Settled Status, oferă aceleași drepturi, dar pe o perioadă limitată de 5 ani, interval după care persoanele respective pot solicita Settled Status. Settle Status nu se acordă automat după perioada de 5 ani.

Procedura de depunere a cererilor se va încheia la 30 iunie 2021. Până acum, 2,5 milioane de cetățeni au obținut unul dintre cele două tipuri de rezidență. În total, se estimează că 3-3,6 milioane de persoane din statele membre UE locuiesc în Marea Britanie. Până la finele anului trecut, 435.700 de români au aplicat pentru Settled Status sau Pre-Settled, potrivit datele oficiale ale autorităților britanice.

Ce se întâmplă cu mașinile cu volanul pe dreapta

Dacă perioada de tranziție nu va fi prelungită, autoturismele cu volan pe dreapta aduse din Regatul Unit nu vor mai putea circula de anul viitor în România, dacă nu vor fi reomologate de Registrul Auto Român.

EXCLUSIV Circa 150 de români vor să-și anuleze vacanța în China din cauza Coronavirus, dar ANAT îi avertizează: Hotelierii chinezi și companiile aeriene nu vor avea disponibilitatea să le returneze banii. Statul român să-i despăgubească! Reacția MEEMA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Circa 150 de români vor să-și anuleze vacanța în China din cauza Coronavirus, dar ANAT îi avertizează: Hotelierii chinezi și companiile aeriene nu vor avea disponibilitatea să le returneze banii. Statul român să-i despăgubească! Reacția MEEMA

Automobilele vor fi supuse unei reomologări individuale, iar proprietarii vor fi nevoiți să plătească pentru modificarea poziției postului de conducere de pe partea dreaptă pe partea stângă.

Turiștii ar putea avea nevoie de o Autorizație Electronică de Călătorie de la 1 ianuarie 2021

Până pe 31 decembrie 2020, românii și ceilalți europeni vor putea călători în Marea Britanie, ca și până acum, pe baza cărții de identitate. De la 1 ianuarie 2022, turiștii europeni ar putea avea însă nevoie de o o viză clasică sau de o autorizație electronică pentru a călători în Marea Britanie.

Partidul Conservator dorește introducerea unui scheme care obligă cetățenii UE care călătoresc în Marea Britanie să solicite online o Autorizație Electronică de Călătorie (Electronic Travel Authorization - ETA). Pentru obținerea unei astfel de autorizații, după modelul practicat de SUA și Canada, ar fi nevoie de un pașaport electronic simplu (cu cip și date biometrice).

EXCLUSIV Alin Niculae, proprietarul unuia dintre cei mai mari distribuitori independenți de motorină din România, a cumpărat o parte din parcul Grozăvești la preț derizoriu și pregătește lovitura CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Alin Niculae, proprietarul unuia dintre cei mai mari distribuitori independenți de motorină din România, a cumpărat o parte din parcul Grozăvești la preț derizoriu și pregătește lovitura

"Când oamenii au votat ieșirea din UE, în 2016, au votat pentru redobândirea controlului asupra granițelor", a  afirmat, recent, Priti Patel, ministrul britanic de Interne.

Tarife la apelurile către Marea Britanie și în roaming

În contextul perioadei de tranziție, românii vor continua să aibă servicii de roaming la tarife naționale în Marea Britanie, precum si  plafoane tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile si SMS-urile transmise din România către numerele de telefon din Marea Britanie, cel puțin până la 31 decembrie 2020.

Ce se întâmplă ulterior depinde de negocierile la nivelul Uniunii Europene. 
 
„Cu toate că Brexit-ul are loc, românii vor continua să beneficieze de roaming la tarife naționale în Marea Britanie, precum și de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile și SMS-urile transmise din România către numerele de telefon din Marea Britanie, până, cel puțin, la 31 decembrie 2020. Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Acordul Brexit) prevede o perioadă de tranziție până la finalul anului, în care cele mai multe dintre reglementările europene continuă să se aplice în relațiile dintre cele două părți. Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie vor stabili ce se întâmplă după 31 decembrie 2020”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.
 
Marea Britanie, locul 10 în Top investitori străini din România
 
Procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta marginal economia locală, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al României și ocupând ultimul loc în clasamentul celor mai mari 10 investitori străini direcți în România în 2018, potrivit analizei KeysFin “The BREXIT effect”.
 
Marea Britanie ocupă ultimul loc în clasamentul celor mai mari 10 investitori străini direcți în România, în 2018. De altfel, în ultimii 10 ani Marea Britanie a oscilat între locurile 16 (2009) și 10 (în 2014 și 2018) în topul celor mai mari investitori străini din România.
EXCLUSIV Gigantul american WeWork renunță la România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american WeWork renunță la România Principalele sectoare în care investesc britanicii, în funcție de cifra de afaceri, sunt: industria prelucrătoare (10,2 miliarde de lei, reprezentând 51% din total), comerț (3,9 miliarde de lei și 20% din total) și IT&C (2,3 miliarde de lei, cu 11% din total).
 
În România există peste 1.600 companii cu acționariat din Regatul Unit, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finanțelor Publice. Dintre acestea, aproximativ 1300 au o pondere directă, majoritară, care depășește 50%, a investițiilor britanice. Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost de aproximativ 20 miliarde de lei în 2018.
 
„Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziționează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale Brexit-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate
de acest eveniment este însă contagiunea ce ar putea fi generată de un proces necontrolat de ieșire Marii Britanii din Uniunea Europeană. În ciuda unei probabilități minime pe care o acordăm acestui scenariu, o astfel de evoluție nefiind dorită de niciuna dintre părți, impactul la nivelul piețelor financiare ar putea fi unul major“, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

Moment istoric - După 47 de ani, Marea Britanie iese astăzi din UE. La ce să ne așteptăm pentru economie, vacanțe, ședere, educație, mașini cu volanul pe dreapta și discuții la telefon

Moment istoric - După 47 de ani, Marea Britanie iese astăzi din UE. La ce să ne așteptăm pentru economie, vacanțe, ședere, educație, mașini cu volanul pe dreapta și discuții la telefon

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
brexit
efecte brexit
rezidenti marea britanie
turisti marea britanie
viza marea britani
ce se intampla dupa brexit
tranzitie brexit