Firmele mari au devenit și mai dominante în timpul pandemiei

Firmele mari au devenit și mai dominante în timpul pandemiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2021

Pandemia de coronavirus a întărit în mod semnificativ puterea de piață a firmelor dominante, ceea ce ar putea avea un impact asupra creșterii pe termen mediu și ar sufoca inovația și investițiile, arată un studiu publicat luni de Fondul Monetar Internațional, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Potrivit documentului, o serie de indicatori cheie cu privire la puterea de piață sunt în creștere, inclusiv adaosurile de preț peste costurile marginale și concentrarea veniturilor în rândul primilor patru jucători dintr-un sector. Unul dintre motive pentru care se întâmplă acest lucru este creșterea falimentelor, în condițiile în care pandemia a provocat o diminuare a concurenței, scrie Agerpres.

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

"Din cauza pandemiei, estimăm că această concentrare ar putea crește în economiile avansate, cu cel puțin la fel de mult cât a crescut în perioada 2000-2015", susține directorul FMI, Kristalina Georgieva, într-o postare pe blogul instituției care însoțește studiul. "Chiar și în industriile care au beneficiat de pe urma crizei, cum este sectorul digital, jucătorii dominanți sunt printre cei mai mari câștigători", adaugă Georgieva.

Raportul FMI nu menționează firme concrete, dar atrage atenția asupra sectorului tehnologiei drept unul care înregistrează cea mai dramatică concentrare a puterii de piață, în condițiile în care adaosurile de preț au crescut într-un ritm dublu față de adaosurile de preț la nivelul întregii economii în ultimii 20 de ani.

Companiile care perturbă piața, care în urmă cu două decenii au devansat titularii de atunci, au devenit jucători dominanți care nu se mai confruntă cu aceleași presiuni competitive din partea potențialilor perturbatori de astăzi, arată studiul FMI.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

Avansul inteligenței artificiale și modelele de stabilire a prețurilor pe baza datelor în locul plăților monetare permit o și mai mare concentrare a puterii de piață și creează dificultăți pentru organismele de reglementare, adaugă FMI.

Instituția financiară internațională apreciază că organismele de reglementare trebuie să se asigure că toți consumatorii pot utiliza mai mult de o platformă, citând "riscul ca platformele cu o putere de piață semnificativă să fac abuz de poziția lor dominantă, să îi afecteze pe utilizatori pe una sau pe ambele părți ale pieței precum și pe noii intrați potențial inovativi".

Un factor important care stimulează concentrarea puterii de piață este activitatea de fuziuni și achiziții iar FMI a recomandat autorităților naționale din domeniul concurenței să fie și mai vigilente când supraveghează fuziunile. De asemenea, FMI susține că evaluările cu privire la deciziile de fuziune din trecut ar putea contribui la o punere în aplicare mai eficientă a regulilor de concurență.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
companii
pandemie