O treime din fermele din UE sunt în România, dar aduc doar 3% din producția UE

O treime din fermele din UE sunt în România, dar aduc doar 3% din producția UE
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 28 iun 2018

O treime din fermele din Uniunea Europeană sunt în România, dar cu toate acestea producția agricolă standard realizată în țară reprezintă doar 3,4% din totalul producției la nivel european. Totodată, majoritatea fermelor din România (92%) au dimensiuni mai mici de 5 hectare, cel mai mare procent din UE, arată datele Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Doar 0,5% dintre fermele din România depășesc 50 de hectare, însă acestea au peste 50% din suprafața agricolă utilizată din țară.

România avea, în 2016, 3,42 milioane de ferme, respectiv o treime din cele 10,32 milioane de ferme din Uniunea Europeană.

Per ansamblu, suprafața agricolă utilizată din România însumează 12,5 milioane de hectare și reprezintă 7,3% din totalul UE, țara noastră ocupând locul 6 în blocul comunitar în funcție de acest criteriu. Cea mai mare suprafață agricolă utilizată din Uniunea Europeană este în Franța și însumează 27,8 milioane de hectare, reprezentând 16% din totalul UE.

UPDATE Parlamentul a stabilit că regulile de diminuare a risipei alimentare vor fi opționale pentru retaileri. Legea actuală va fi suspendată din nou, până în 2019 CITEȘTE ȘI UPDATE Parlamentul a stabilit că regulile de diminuare a risipei alimentare vor fi opționale pentru retaileri. Legea actuală va fi suspendată din nou, până în 2019

Peste 44% dintre fermierii români sunt în vârstă de peste 65 de ani și doar 7,6% au vârste mai mici de 40 de ani. Fermierii cu vârsta cuprinsă între 40 și 54 de ani reprezintă peste un sfert din total, în timp ce aproximativ 22% dintre fermierii români se încadrează în categoria 54-65 de ani.

După România, cele mai multe ferme din UE  sunt în Polonia (14%) și Italia (10%). Totuși, Franța, Germania, Italia și Spania aduc împreună peste jumătate din producție agricolă standard la nivelul UE. Producția standard reprezintă o valoare medie a producției agricole la poarta fermei (exprimată în euro).

La nivel european, 7% dintre ferme depășesc 50 de hectare, în timp ce 65% au o suprafață mai mică de 5 hectare. Fermele mari sunt însă comune în Luxemburg, Franța și Marea Britanie.

Franța este lider atât în ceea ce privește suprafața agricolă utilizată, cât și în privința producției standard.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
eurostat
productie agricola
uniunea europeana
suprafata agricola
ferme
fermieri
agricultura