Pesta porcină africană, confirmată într-un abator aparținând unei ferme din județul Tulcea

Pesta porcină africană, confirmată într-un abator aparținând unei ferme din județul Tulcea
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2018

Prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmată într-un abator aparținând unei exploatații comerciale de creștere a porcilor din județul Tulcea, fiind instituite măsuri de carantină, anunță ANSVSA, care precizează că nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În cursul zilei de 28 iunie a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) într-un abator aparținând unei exploatații comerciale de creștere a porcilor din județul Tulcea, prin buletin oficial emis de către Laboratorul Național de Referință din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA)", anunță ANSVSA.

Ca urmare a confirmării, pentru prima oară, a prezenței virusului într-o exploatație comercială de creștere a porcilor și a evoluției agresive a acestei boli în județul Tulcea, a avut loc o ședință la sediul Guvernului, la care au participat instituțiile cu responsabilități în combaterea și eradicarea bolilor la animale, rezultând necesitatea convocării în ședință extraordinară a Comitetului județean pentru situații de urgență al județului Tulcea în vederea adoptării planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

NATO: Donald Trump a trimis o scrisoare amenințătoare mai multor aliați, înaintea summitului de la Bruxelles CITEȘTE ȘI NATO: Donald Trump a trimis o scrisoare amenințătoare mai multor aliați, înaintea summitului de la Bruxelles

Deja a început aplicarea măsurilor cuprinse în Planul de contingență al României pentru Pesta Porcină Africană și în Manualul Procedural Operațional pentru Intervenția în focarele de Pestă Porcină Africană.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană.

"Au fost instituite măsurile de carantină în exploatația comercială respectivă și au fost stabilite coordonatele geografice ale zonelor de supraveghere și protecție ale focarului, întărindu-se măsurile luate anterior privind biosecuritatea și mișcarea animalelor. Ancheta epidemiologică este în desfășurare", precizează instituția.

Conform ANSVSA, Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire a oamenilor, dar acest virus are impact la nivel social, din punct de vedere economic.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina africana
ansvsa
ferme de porci