Programul Agro Invest, de credite cu garanții de stat pentru fermieri, a fost avizat de Guvern

Programul Agro Invest, de credite cu garanții de stat pentru fermieri, a fost avizat de Guvern
scris 28 nov 2020

Guvernul a avizat, vineri seară, lansarea programului Agro Invest, prin care este pus la dispoziția fermierilor un plafon de garanții de stat de 1 miliard lei în vederea accesării de credite pentru capital de lucru și pentru investiții.

Programul a fost construit pe modelul IMM Invest pentru fermieri, sub denumirea „Agro Invest”.

Creditele pentru capital de lucru și pentru investiții vor fi acordate cu garanție de stat și dobândă subvenționată.

Guvernul revine asupra noii legi de vânzare a terenurilor agricole: Procedurile inițiate până la 13 octombrie vor beneficia de derogare o perioadă CITEȘTE ȘI Guvernul revine asupra noii legi de vânzare a terenurilor agricole: Procedurile inițiate până la 13 octombrie vor beneficia de derogare o perioadă

Principalele particularitati ale programului

Va exista o perioadă de grație mai mare, la începutul perioadei de creditare, de 24 de luni (perioada în care trebuie plătită doar dobânda).

Rambursarea creditului este prticulariztă, pentru ca fermierii să poată rambursa de cel puțin 2 ori pe an. Rambursarea se poate face doar după recoltare sau oricând îsi pot permite fermierii pe durata unui an.

Guvernul va oferi totodată un grant de 10% din valoarea finanțării, în vederea susținerii de investiții. Statul, practic, va finanța o parte din aceste investiții, dar grantul va fi oferit cu respectarea regulilor și în limita plafonului maxim de cumul pentru IMM-urile din domeniul agriculturii/pisciculturii.

 

 
viewscnt
Afla mai multe despre
agro invest
program
plafon
credite
fermieri
guvern