Tensiunile dintre Rusia și Ucraina scumpesc grâul pe piața mondială

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina scumpesc grâul pe piața mondială
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2022

Amenințarea unui război între Rusia și Ucraina agită piețele mondiale de cereale, scumpind prețul grâului pe ambele maluri ale Atlanticului și determinându-i pe traderi să vorbească de o și mai mare volatilitate în perioada următoare, informează The Wall Street Journal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, cele două state sunt responsabile pentru 29% din exporturile mondiale de grâu. În plus, Marea Neagră este o rută importantă pentru livrările mondiale de cereale iar Ucraina este și un important exportator mondial de orz, porumb și rapiță, scrie Agerpres.

LISTA De azi, după modelul ING, aproape toată rețeaua de unități a Raiffeisen Bank va opera fără casierii și în relația cu persoanele fizice CITEȘTE ȘI LISTA De azi, după modelul ING, aproape toată rețeaua de unități a Raiffeisen Bank va opera fără casierii și în relația cu persoanele fizice

În ultimele două săptămâni, creșterea tensiunilor la granița dintre Rusia și Ucraina a majorat cu peste 7% cotațiile futures la grâu la Bursa de cereale de la Chicago, astfel că luni un bushel de grâu (1 bushel este echivalentul a 27,2 kilograme) era cotat la aproape opt dolari, în apropiere de maximumul ultimului deceniu, 8,50 dolari, atins anul trecut. În aceeași perioadă, la Bursa de la Paris, cotațiile futures de referință la grâu au crescut cu 6% până la 278 de euro (310 de dolari) pentru o tonă de grâu, în apropiere de vârfurile atinse anul trecut.

Unii analiști se tem că un avans în profunzime al Rusiei în Ucraina și sancțiunile occidentale care să afecteze exporturile rusești ar fi cel mai negativ scenariu deoarece ar lipsi piețele mondiale de cea mai mare parte din livrările celor două state."Este vorba de o cantitate uriașă și asta înseamnă că prețurile ar putea să se dubleze lejer", spune Carlos Mera, director de cercetare la Rabobank.

Chiar și un conflict limitat care să nu se întindă departe de granița Ucrainei cu Rusia și ar provoca doar pagube minore infrastucturii agricole din Ucraina, ar putea majora prețurile cu 10% până la 20%, susține Andrey Sizov, director la firma rusească de cercetare de piață SovEcon.

Prețurile mai mari ar veni într-o perioadă dificilă pentru țările care se bazează pe importurile de grâu. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), prețurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel de după 2011.

Un alt motiv de îngrijorare este ce se va întâmpla cu porturile ucrainene și rusești de la Marea Neagră, care sunt porți cruciale pentru exporturile de cereale. Dacă vor fi afectate infrastructurile portuare sau vor fi perturbare livrările "atunci vom avea o mare problemă", spune Monika Tothova, economist în cadrul FAO. Astfel de perturbări ar putea avea un impact de durată care să se repercuteze și asupra viitoarelor recolte.

Traderii americani se așteaptă ca perturbările din Europa de Est să creeze oportunități pentru ca ei să își extindă cota lor pe piața exporturilor, susține Brian Hoops, președintele firmei Midwest Market Solutions Inc. Alți mari cultivatori de grâu, precum Franța sau Australia, ar putea și ei interveni dacă livrările din Rusia sau Ucraina vor dispărea, susțin analiștii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
rusia
ucraina