ANALIZĂ 85% dintre terenurile vândute în România sunt destinate dezvoltărilor de tip rezidențial. În cât timp poate fi vândut un teren

ANALIZĂ 85% dintre terenurile vândute în România sunt destinate dezvoltărilor de tip rezidențial. În cât timp poate fi vândut un teren
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2018

Cererea tot mai mare de pe piața rezidențială i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari să realizeze din ce în ce mai multe achiziții de terenuri, motiv pentru care aceste tipuri de proprietăți sunt foarte solicitate în ultima perioadă, zonele cu cele mai numeroase terenuri tranzacționate fiind București, Cluj și Timiș.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit unei analize realizate de către platforma imobiliară Wizmo.ro și Re/Max Grup de Lux, una dintre francizele Re/Max România, 85% dintre terenurile tranzacționate în România sunt căutate pentru dezvoltări de tip rezidențial, 70% dintre cumpărătorii de terenuri fiind acest tip de investitori. 

Timpul de vânzare a unui teren depinde într-o mare măsură de tipul acestuia, precum și de stadiul în care se află din punct de vedere urbanistic. Terenurile mici, urbanizate și listate la preț corect sunt vândute în interval de 3-6 săptămâni. Terenurile fără Plan Urbanistic Zonal sunt vândute mai greu, pe o perioadă estimativă de 6-18 luni. Pe de altă parte, durata de tranzacționare în cazul celor care presupun o investiție substanțială, o analiză mai detaliată sau necesită mai mult timp acordat de către cumpărători se poate întinde între 3 luni și 1 an. 

Potrivit analizei, 70% dintre cumpărătorii de terenuri sunt dezvoltatori imobiliari, clienți cu experiență, care cunosc piața și reglementările urbanistice. Segmentul comercial, respectiv industrial, sunt abordate cu preponderență de cei ce activează deja în domeniu și mizează pe amortizarea investiției în timp, prin închiriere. De altfel, se poate observa o atenție sporită și din partea clienților care doresc doar să-și construiască propria casă, ce se informează în prealabil și consultă specialiști din diferite domenii, pentru a se asigura că iau o decizie bună.

FOTO Facebook anunță un nou design pentru Messenger CITEȘTE ȘI FOTO Facebook anunță un nou design pentru Messenger

„Fie că discutăm despre investiții mici, precum case sau imobile cu două unități locative, fie că vorbim despre ansambluri rezidențiale cu zeci sau sute de apartamente, sectorul rezidențial generează un profit substanțial, în termen relativ scurt, prin vânzarea imobilelor construite. Bineînțeles, acest fapt a determinat o tendință de creștere rapidă a numărului de cereri de terenuri din partea dezvoltatorilor imobiliari”, spune Sorin Todoruț, reprezentant Re/Max Grup de Lux. 

Printre cele mai întâlnite solicitări ale investitorilor atunci când intenționează să cumpere un teren se află situația juridică clară, randamentul investiției, precum și situația urbanistică - certificat de urbanism/autorizație de construire. 

viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri
rezidential
constructii