ASF a redactat măsurile pentru revendicările protestarilor privind RCA: Suspendarea contractului, plata în rate, revizuirea tarifului la anumite polițe

ASF a redactat măsurile pentru revendicările protestarilor privind RCA: Suspendarea contractului, plata în rate, revizuirea tarifului la anumite polițe
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a redactat o serie de propuneri pentru transporatori în privința RCA, între care posibilitatea de suspendare a contractului, de plată în rate, modificarea modului de calcul al tarifului pentru polițe pe perioade mai mici de 12 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, ASF propune revizuirea sistemului bonus-malus – în vederea unei mai bune încadrări în clasele de bonus-malus existente în funcție de tipul daunelor produse, avândca obiectiv scăderea tarifului de primă RCA la B0 (asigurat fără istoric de daunalitate), relatează G4Media.

O parte din aceste măsuri sunt incluse în proiecte de lege aflate în dezbaterea Parlamentului.  

Eurogrupul verifică dacă zona euro nu a intrat în recesiune tehnică CITEȘTE ȘI Eurogrupul verifică dacă zona euro nu a intrat în recesiune tehnică

ASF propune, totodată, și alte măsuri pentru un acces mai ușor la RCA:

- Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA: în baza solicitării asiguratului, asigurătorul RCA suspendă efectele contractului RCA și prelungește valabilitatea acestuia cu perioada în care acesta a fost suspendat. Se urmărește posibilitatea utilizării sezoniere a vehiculului.

- Efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia: impunerea ca asigurătorii să permită achitarea primei de asigurare în rate, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, opțiunea plății în rate aparținând potențialului asigurat.

- Revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni pentru diminuarea tarifului pentru aceste polițe.

Retailer gigant intră în România CITEȘTE ȘI Retailer gigant intră în România

Alte măsuri propuse:

Monitorizarea electronică prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic a valabilității RCA

- Posibilitatea diminuării valorii primei prin introducerea franșizei plătibilă doar în caz de daună

Certificatul de daunalitate, similar cu procesul de interogare existent în sistemul bancar (biroul de credite)

TOATE MĂSURILE PROPUSE AICI

Anterior, un lider al transportatorilor și fermierilor anunțase, după discuțiile cu ASF, că părțile nu au putut ajunge la un numitor comun, iar cerințele protestatarilor nu sunt luate în calcul.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rca
suspenda
plata
contract
rate
protest
transportatori