București: Proiect pentru achiziționarea a 250 de tramvaie, aprobat de Consiliul General

București: Proiect pentru achiziționarea a 250 de tramvaie, aprobat de Consiliul General
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2023

Consiliul General al Capitalei a aprobat un studiu de oportunitate prin care se recomandă achiziționarea a 250 de tramvaie moderne, necesare îmbunătățirii transportului public de călători.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Studiul de oportunitate recomandă achiziționarea a: 100 de tramvaie din gama de 27 de metri (dintre care 10 bidirecționale), 100 de tramvaie din gama de 36 de metri unidirecționale și 50 de tramvaie din gama de 45 de metri. Ca și posibile surse de finanțare nerambursabile au fost identificate PNRR și POR 2021-2027, scrie Agerpres.

VIDEO & FOTO Cum arată uzina Dacia înainte de startul producției noului Duster CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Cum arată uzina Dacia înainte de startul producției noului Duster

Valoarea totală a investiției este estimată la 836.487.085 euro, respectiv 4.145.295.398 lei fără TVA.

Studiul de oportunitate a fost elaborat de o echipă mixtă formată din experți din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București Ilfov, în baza informațiilor furnizate de către Societatea de Transport București.

Potrivit raportului de specialitate, investiția este justificată de gradul de uzură al parcului de tramvaie, precum și de numărul tot mai mare al defectelor înregistrate, cauzate de starea tehnică a tramvaielor. Astfel, în prezent un număr de 348 de vehicule au durata normală de funcționare depășită.

"Necesitatea celor 100 de tramvaie de 36 de metri și 50 de tramvaie din gama de 45 de metri este justificată atât de numărul de vehicule necesare pentru acoperirea cererii la orele de vârf, precum și de menținerea unui număr de vehicule rezervă pentru situațiile de forță majoră, defecte ale mijloacelor de transport în traseu. De asemenea, în prezent tramvaiele din gama de 36 de metri ce circulă pe linia 41 de metrou ușor și linia 25 au gradul IV de încărcare, ceea ce înseamnă că vehiculul este încărcat la capacitatea maximă, circulația în interiorul vehiculului fiind foarte dificilă, iar numărul de călători preconizat în următorii ani este în continuă creștere datorită investițiilor în transportul public", se arată în raportul de specialitate.

Se menționează că tramvaiele bidirecționale din gama de 27 de metri vor fi folosite pe traseele care la capăt de linie nu dispun de bucle de întoarcere. Restul de 90 de tramvaie din gama de 27 de metri unidirecționale vor fi utilizate pe trasee cu un grad de încărcare mai mic decât III.

viewscnt
Afla mai multe despre
bucurești
tramvai