Cadillac va introduce pe pilotul automat Super Cruise schimbarea automată a benzii

Cadillac va introduce pe pilotul automat Super Cruise schimbarea automată a benzii
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 31 ian 2020

Cadillac a pregătit pentru sistemul propriu de asistență a șoferului funcția de schimbare automată a benzii de circulație, disponibilă începând cu următoarele trei modele noi, ce vor fi lansate în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evoluția către mașinile autonome face pași importanți pe automobilele curente, producătorii fiind dispuși să introducă noi tehnologii dacă prețul de vânzare al automobilelor permite acest lucru. Cadillac, marca de lux a General Motors, a decis să-și îmbunătățească sistemul de asistență „Super Cruise”, care include tehnologiile devenite deja obișnuite, cu un sistem care reprezintă un avans considerabil în zona de conducere autonomă. Este vorba despre schimbarea automată a benzilor, la cererea șoferului, atunci când condițiile permit acest lucru. Practic, sistemul se va folosi de tehnologiile existente pentru a face o manevră mult mai sigură decât dacă ar fi făcută de șofer.

Astfel, senzorii existenți vor face verificarea benzii alăturate, pentru a se asigura că nu vine niciun vehicul din spate, senzorii care urmăresc menținerea benzii vor detecta spațiul necesar depășirii, iar unitatea de cruise control (pilot automat) inteligent va efectua manevra de schimbare a direcției, cu menținerea direcției pe noua bandă a autostrăzii. Manevra va putea fi făcută doar pe rețeaua de autostrăzi permisă de soft. Activarea operațiuni automate se va face odată cu semnalizarea acționată de șofer.

„Acesta este actualizarea cea mai amplă pe care am făcut-o sistemului Super Cruise de la debutul său”, a declarat Mario Maiorana, inginer șef al sistemului Super Cruise în cadrul mărcii Cadillac. „Am făcut un număr de îmbunătățiri pentru a face Super Cruise mai intuitiv, mai performant și mai accesibil pentru clienții noștri. În plus față de funcția de schimbare automată a benzii, am făcut îmbunătățiri la interfața utilizatorului și la dinamica conducerii fără mâini”.

Noul sistem va fi introdus la Cadillac CT4, CT5 și la Escalade, toate gata de lansare în acest an.

General Motors a dezvoltat o nouă platformă digitală a vehiculelor, un sistem care conectează toate device-urile electronice ale mașinii și care va oferi o bandă mai largă pentru comunicații și putere mărită de procesare a datelor.

Pentru a putea fi introdusă noua funcție, inginerii au îmbunătățit senzorii și software-ul existent, astfel ca algoritmii de lucru să poată urmări în siguranță vehiculele care vin din spate. Cei de la Cadillac susțin că sistemul va ține mașina pe loc până în clipa în care va exista spațiu suficient pentru schimbarea benzii.

SpaceX a lansat cu succes 60 de noi sateliți din constelația Starlink CITEȘTE ȘI SpaceX a lansat cu succes 60 de noi sateliți din constelația Starlink

Singurul sistem de serie care conține o astfel de tehnologie este cel de pe modelele Tesla, Autopilot, însă este utilizat de mai mulți producători pe prototipurile unor mașini autonome sau cu un nivel avansat de autonomie. Tesla a mers însă și mai departe. Anul trecut a introdus opțional posibilitatea ca mașina să facă singură schimbarea benzii, fără să mai ceară permisiunea șoferului.

În acest moment, Cadillac oferă Super Cruise doar pe limuzina CT6, iar compania susține că 80% dintre clienții care au folosit sistemul au spus că, în viitor, vor cumpăra doar mașini cu astfel de tehnologie. A fost introdus în 2017, iar rețeaua de autostrăzi pe care este funcțional acoperă 200.000 de mile (peste 300.000 kilometri).

Super Cruise este un sistem care oferă un grad superior de autonomie, în comparație cu un cruise control inteligent regăsit pe alte mașini, inclusiv prin posibilitatea de a lăsa mașina să meargă fără ca șoferul să atingă volanul.

viewscnt
Afla mai multe despre
cadillac
autopilot
super cruise
pilot automat
masini autonome
conducere fara maini