Compania chineză NIO, proaspăt intrată în Europa - atacată de hackeri. Răscumpărare în bitcoin, reacție surprinzătoare

Compania chineză NIO, proaspăt intrată în Europa - atacată de hackeri. Răscumpărare în bitcoin, reacție surprinzătoare
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 3 ian 2023

Popularitatea în creștere a mărcii chineze NIO, specializată în automobile electrice, a atras atenția hackerilor, care au accesat ilegal datele clienților, potrivit informațiilor confirmate de companie. Atacatorii au cerut o răscumpărare în bitcoin, pentru a returna datele, iar reacția chinezilor a fost una surprinzătoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Datele a sute de mii de clienți ai mărcii chineze NIO au fost accesate de hackeri în cursul anului 2021, constructorul fiind șantajat pentru a plăti o sumă de 2,25 milioane de dolari, în bitcoin, pentru ca datele să fie restituite și să nu fie publicate pe internet.

Informația a fost publicată de Automobilwoche, care susține că cei de la NIO au confirmat atacul: „Nio își asumă responsabilitatea pentru pierderea datelor și face tot posibilul pentru a-și sprijini utilizatorii”. Derularea întregului atac nu este foarte clară, deoarece se pare că datele au fost furate de-a lungul mai multor luni, dar cererea de răscumpărare a fost transmisă în primele zile din decembrie 2022.

Este posibil ca, în acest fel, hackerii să fi reușit să șteargă orice urmă a atacului. Conducerea companiei a decis să anunțe autoritățile din China, pentru a-i sprijini în investigația care să conducă la descoperirea autorilor, însă există și informația neconfirmată oficial că banii ar fi fost deja plătiți de companie pentru a proteja datele sensibile ale clienților, inclusiv cele referitoare la cardurile cu care s-au plătit mașinile.

Cele mai vândute mașini pe piețele naționale din Europa în 2022. Dacia Sandero - lider într-o țară la care puțini s-ar fi gândit CITEȘTE ȘI Cele mai vândute mașini pe piețele naționale din Europa în 2022. Dacia Sandero - lider într-o țară la care puțini s-ar fi gândit

NIO este una dintre cele mai active companii de automobile electrice, în Europa, având deja lansate două modele, totodată având inițiată o investiție într-o fabrică de baterii în Ungaria. Compania vrea să revigoreze conceptul de înlocuire a bateriilor, care ar scurta foarte mult procesul de încărcare. Strategia celor de la NIO se bazează pe construirea unor stații speciale în care bateriile să poată fi schimbate automat, în câteva minute.

NIO a fost fondată în 2014 și s-a remarcat prin designul mașinilor sale, extrem de apropiat de cel al modelelor Tesla. Pe lângă modelul ES8, lansat în Europa, NIO mai produce SUV-ul ES6 și sedanurile ET 5 și ET7. Compania este listată pe mai multe burse internaționale.

De Crăciun, NIO a prezentat două noi modele electrice, SUV-urile EC7 și NIO ES8, care vor fi disponibile pentru început pe piața din China și, ulterior, și în Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
nio
hackeri nio
date clienti furate
masini electrice