Cum a ajuns o companie auto din Vietnam să valoreze mai mult decât Ford, Volkswagen sau General Motors

Cum a ajuns o companie auto din Vietnam să valoreze mai mult decât Ford, Volkswagen sau General Motors
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 aug 2023

Bursa oferă adesea surprize, dar și lucruri aproape absurde, iar o companie auto din Vietnam, care s-a listat acum, a ajuns pentru puțin timp să valoreze 85 miliarde dolari. VinFast se numește compania, produce mașini electrice, vrea să cucerească piețele mondiale, dar până acum a livrat 19.000 de vehicule și nu a avut profit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

VinFast, companie deținută de cel mai bogat om din Vietnam, s-a listat la New York, iar în prima zi de tranzacționare acțiunile au atins un maxim care însemna că este evaluată la 85 miliarde dolari, Spre comparație, Volkswagen Group are o capitalizare de 70 miliarde dolari, Ford are 48 miliarde dolari, iar General Motors, 46 miliarde dolari, arată Hotnews.

Grindeanu anunță - La câți kilometri de autostradă va ajunge România CITEȘTE ȘI Grindeanu anunță - La câți kilometri de autostradă va ajunge România

În prima zi s-au tranzacționat acțiuni VinFast în valoare de 185 miliarde dolari, sumă nu foarte mare, dacă ne gândim la capitalizare.

VinFast este deținută în proporție de 99% de către cel mai bogat om din Vietnam, Pham Nhat Vuong, prin intermediul Vingroup și a altor entități. VinFast a fost creată în 2017 și produce din 2019 SUV-uri electrice pe care le vinde în Vietnam și America de Nord și cu care are planuri mari pe piața din SUA, unde a livrat 3.000 de mașini până acum.

Șeful VinFast spune că producția ar putea ajunge la 50.000 de mașini în acest an.

Compania a lansat patru modele auto și a livrat doar 19.000 de mașini în scurta sa istorie, dar are mari speranțe pentru piața din SUA și ar vrea să se lanseze și în Europa, promițând primele showroom-uri la Paris și la Koln.

VinFast are un drum greu în față, fiindcă multe noi companii auto nu reușesc să producă mult, nu obțin finanțare suficientă și nu pot crește producția la nivelul la care să facă și profit. Cum a demonstrat și traseul Tesla Motors, durează ani buni până când un nou producător auto ajunge să fabrice sute de mii de mașini pe an.

Nou truc pentru a obține bilete de avion mai ieftine CITEȘTE ȘI Nou truc pentru a obține bilete de avion mai ieftine

Pentru unii investitori contează mult și faptul că această companie este din Vietnam, țară care este privită ca o alternativă viabilă pentru companiile care, din varii motive, nu mai pot produce așa de mult în China.

Mașinile VinFast au fost testate de jurnaliști din SUA, iar unele review-uri nu au fost prea încurajatoare, în timp ce altele au subliniat că trebuie să mai avem răbdare cu ei.

Piața americană este una foarte competitivă, clienții sunt pretențioși, iar numărul de modele electrice aflate la vânzare a crescut mult în ultimii trei ani.

VinFast a livrat 11.600 de mașini în primele șase luni ale anului și a avut pierderi de 1,4 miliarde dolari în ultimele nouă luni. Compania are datorii de 2,5 miliarde dolari.

Deși capitalizarea este uluitoare, VinFast este o companie de tip „low-float”, ceea ce înseamnă că sunt puține acțiuni de tranzacționat, doar 1,3 milioane, așa că valoarea acțiunilor va fi supusă unor variații puternice.

viewscnt
Afla mai multe despre
masini
vietnam