EXCLUSIV FOTO Sonaca investește 38 milioane euro în România pentru contractul Airbus, cel mai mare din istorie, cu nou ajutor de stat. Posibil acord și pe F-35 Lockheed Martin. Belgienii vor produce în România și piese de taxi aerian pentru americani

EXCLUSIV FOTO Sonaca investește 38 milioane euro în România pentru contractul Airbus, cel mai mare din istorie, cu nou ajutor de stat. Posibil acord și pe F-35 Lockheed Martin. Belgienii vor produce în România și piese de taxi aerian pentru americani
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 11 apr 2024

Grupul belgian Sonaca, unul din liderii mondiali în dezvoltarea și producția de componente de structură pentru industria aerospațială, va investi 38 milioane euro în construirea unei noi fabrici în România, facilitatea de producție urmând să susțină noul contract încheiat cu Airbus pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Fabrica, care va deveni operațională în vara anului 2025, va fi construită în localitatea Moldovenești, din județul Cluj, la opt ani după prima investiție a grupului belgian în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În vara anului trecut, Sonaca a obținut trei contracte majore de la Airbus, pentru furnizarea de componente produse inclusiv la fabrica din România, în cadrul “celui mai mare succes comercial” din istoria sa.

CONFIRMARE Tranzacție la Electromontaj CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție la Electromontaj

Luna trecută, Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a vizitat, la Bruxelles, compania aeronautică Sonaca, anunțând că aceasta dorește să își dezvolte producția din România.

"Investiția se ridică la 38 milioane de euro. Clădirea va fi terminată până la sfârșitul anului 2024, apoi, instalarea echipamentelor va avea loc în primul semestru al anului 2025, iar producția va fi demarată până în vara anului 2025. În total vor fi create 160 de locuri de muncă", a transmis acum compania pentru Profit.ro.

VIDEO&FOTO Compania chineză Dahai Solar construiește o fabrică de ultimă generație în Călărași CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Compania chineză Dahai Solar construiește o fabrică de ultimă generație în Călărași

Din totalul investiției, Sonaca va primi un ajutor de stat de 2,7 milioane de euro.

EXCLUSIV FOTO Sonaca investește 38 milioane euro în România pentru contractul Airbus, cel mai mare din istorie, cu nou ajutor de stat. Posibil acord și pe F-35 Lockheed Martin. Belgienii vor produce în România și piese de taxi aerian pentru americani

"Guvernul va suporta o parte din costul fiecărui loc de muncă creat prin schema HG 332/2014, aflată sub administrarea Ministerului de Finanțe. Totalul ajutorului de stat este de 2,7 milioane de euro", conform companiei.

Acțiunile Digi – salt de peste 7% pe cea mai mare lichiditate de la BVB. Indicele BET câștigă jumătate de procent și atinge un nou maxim istoric CITEȘTE ȘI Acțiunile Digi – salt de peste 7% pe cea mai mare lichiditate de la BVB. Indicele BET câștigă jumătate de procent și atinge un nou maxim istoric

Noua fabrică va produce flapsurile interioare pentru A321 XLR (Extra Long Range) și o parte din volumul de producție a pieselor primare ale slaturilor A320.

"Vom fi unul dintre puținii producători industriali din Europa care va obține certificarea pentru a face tratamente speciale de suprafață componentelor din aluminiu pentru flapsurile și slaturile din structura aripilor de avion. Ne propunem să aducem noi programe în viitor, dar acest lucru este încă în discuții de evaluare cu clienții", este explicat.

Potrivit surselor Profit.ro, Sonaca ar putea fabrica și componente pentru avioanele de luptă F-35, produse de compania americană Lockheed Martin.

Întrebați despre acest lucru, reprezentanții companiei au precizat doar că "Întrucât programele noi sunt încă în discuții de evaluare cu clienții, nu putem să vă răspundem la această întrebare".

FOTO - CITR prezintă cauzele falimentului Euroins: prea mult RCA, prea puține rezerve și contractul de reasigurare cu EIG Re, în urma căruia au fost transferate din companie active financiare de peste 1,5 miliarde de lei CITEȘTE ȘI FOTO - CITR prezintă cauzele falimentului Euroins: prea mult RCA, prea puține rezerve și contractul de reasigurare cu EIG Re, în urma căruia au fost transferate din companie active financiare de peste 1,5 miliarde de lei

Datele analizate de Profit.ro mai relevă că, săptămâna trecută, Sonaca a semnat un contract cu compania americană Wisk Aero, care își dezvoltă în prezent a șasea generație de taxi aerian electric autonom, cu decolare și aterizare verticală (eVTOL). Sonaca va fi responsabilă de dezvoltarea și producția principalelor structuri ale aeronavei Wisk, în special aripa, coada orizontală și suprafețele de control. Anterior, a preluat deja faza de proiectare a acestor componente.

Piesele vor fi produse la fabricile Sonaca din Belgia, Brazilia, România și Statele Unite.

Wisk, cu sediul în California, deținută de Boeing și Kitty Hawk, firma de vehicule aeriene înființată de co-fondatorul Google Larry Page, este unul dintre zecile de producători specializați în vehicule electrice cu decolare și aterizare verticală, dar se diferențiază de aceștia prin concentrarea eforturilor pe zborul autonom.

FOTO Turcii încep lucrările la cel mai dificil lot de autostradă din România CITEȘTE ȘI FOTO Turcii încep lucrările la cel mai dificil lot de autostradă din România

La începutul anului 2022, Boeing a investit alte 450 de milioane de dolari în compania Wisk Aero, pentru a sprijini dezvoltarea viitoarelor taxiuri zburătoare fără pilot.

EXCLUSIV FOTO Sonaca investește 38 milioane euro în România pentru contractul Airbus, cel mai mare din istorie, cu nou ajutor de stat. Posibil acord și pe F-35 Lockheed Martin. Belgienii vor produce în România și piese de taxi aerian pentru americani

Sonaca, grup deținut de statul belgian prin Wallonia Regional Investment Company (SRIW), este unul din liderii mondiali în dezvoltarea și producția de componente de structură pentru industria aerospațială. Grupul deține subsidiare în Brazilia, România, SUA și Canada, având peste 3.600 de angajați. Anul trecut a avut afaceri de peste 600 milioane euro.

Fabrica din România, situată în localitatea Moldovenești, lângă Turda, a fost inaugurată în 2017, în urma unei investiții de aproape 12 milioane de euro, din care o sumă de 5,4 milioane de euro a reprezentat un ajutor de stat din partea Guvernului României.

Unitatea se ocupă de producția de componente pentru avioane și de asamblarea de lamele pentru modelul Airbus A320. De asemenea, la fabrica de lângă Turda este asamblat și Sonaca S200, un avion de mici dimensiuni, cu două locuri.

Nou jucător - Contractor al Administrației și Armatei SUA intră în România CITEȘTE ȘI Nou jucător - Contractor al Administrației și Armatei SUA intră în România

Anul trecut, Sonaca Aerospace Transilvania a consemnat o cifră de afaceri de 64 milioane de lei, ținta pentru acest an fiind un avans de 15%.

"La finalul anului 2023 aveam 134 de angajați și vom angaja în acest an în jur de 15 până la 20 de persoane. Acestea sunt incluse în cele 160 de locuri de muncă nou create pentru a susține dezvoltarea Sonaca , iar restul locurilor de muncă vor fi create în anul 2025 și anul 2026, conform cerinței în creștere a clientului nostru", a mai transmis compania pentru Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
sonaca
romania
investitii
airbus