Greva angajaților ROMATSA este legală, a decis instanța

Greva angajaților ROMATSA este legală, a decis instanța
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2017

Greva angajaților ROMATSA este legală, a decis Tribunalul București. Decizia Tribunalului București nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Avocatul Romatsa - care a contestat în instanță greva declanșată de Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România - a susținut, marți, la Tribunalul București că semnăturile strânse de sindicatul companiei în vederea declanșării grevei nu mai sunt valabile deoarece au fost adunate în noiembrie anul trecut, în timp ce avocatul sindicaliștilor a arătat că instituția nu are un buget aprobat pe anul 2017, nu există controlori de trafic suficienți, în schimb personalul administrativ este foarte numeros. Instanța urmează să stabilească la ora 15.00 dacă greva este sau nu legală.

La începutul procesului, avocatul Romatsa a cerut încetarea grevei și reluarea lucrului pe motiv că semnăturile membrilor de sindicat pentru acțiunea de protest au fost strânse în noiembrie 2016, înainte de demararea negocierilor dintre sindicat și patronat. "Nu există un mandat valid pentru greva sindicatului. Deja s-au făcut pași înainte și s-au demarat o serie de proceduri”, a susținut ap[ratorul companiei.

La rândul său, avocatul sindicatului din Romatsa a arătat că membrii sindicatului au parcurs toate etapele prevăzute de lege, scrie News.ro.

FOTO Philip Morris a inaugurat primul magazin destinat fanilor țigărilor electronice IQOS din România, țară în care ar putea urma să și producă ultima inovație CITEȘTE ȘI FOTO Philip Morris a inaugurat primul magazin destinat fanilor țigărilor electronice IQOS din România, țară în care ar putea urma să și producă ultima inovație

"Există procese-verbale de conciliere depuse la dosar. După acesta etapă nu s-a mai soluționat nimic. Sindicatul nu consideră soluționate o serie dintre cele 50 de revendicări. Revendicările angajaților sunt profesionale și de text. La acest moment nu există un buget întocmit și avizat de Consiliul de Administrație al Romatsa. Revendicările nu au legătură cu salariile, dar au legătură cu acest buget. Nu sunt controlori de trafic suficienți. Sunt turnuri de control din țară care funcționează cu trei oameni. Pentru a face noi angajări trebuie buget, buget care nu există. Oamenii lucrează ore suplimentare și nu pot fi lăsați liberi deoarece nu are cine să între în tură. Nu sunt controlori de trafic dar există un număr foarte mare de personal administrativ”, a susținut apărătorul sindicaliștilor, care a completat că, din punctul s[u de vedere, greva este legală și a cerut instanței să respingă contestația Romatsa.

Consilierul Ministerului Transporturilor, instituție care are în subordine Romatsa, a arătat că planul de performanță al controlorilor de trafic trebuie schimbat de Comisia Europeană. Răspunsul sindicaliștilor a fost acela că traficul deasupra României a crescut cu 18 la sută după ce a fost închis spațiul aerian al Ucrainei, iar ministerul nu a făcut nimic în ultimii doi ani pentru a reglementa planul de performanță al controlorilor de trafic.

Greva controlorilor de trafic aerian - declanșată la ora 9.00 - a fost suspendată la ora 13.00, însă negocierile continuă, potrivit purtătorului de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Alecu Florin Diaconu.
”Conflictul de muncă nu s-a încheiat, el rămâne deschis, iar greva generală poate fi reluată, cu condiția de a o anunța cu minimum două zile în avans. E important și ce se hotărăște azi la tribunal”, a spus Diaconu, pentru News.ro.

Pe durata grevei, șase zboruri operate de compania low-cost Ryanair au fost anulate marți, 18 curse ce trebuiau să aterizeze pe aeroportul Henri Coandă au avut întârzieri de până la trei ore, în timp ce alte 16 curse ce trebuiau să decoleze au întârzieri de aproape două ore și jumătate, potrivit datelor de pe site-ul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), care operează aeroportul din Otopeni.

La sosire, cea mai mare întârziere o are o cursă Blue Air care vine din Roma și trebuia să aterize la Otopeni la ora 12.10, însă este programată pentru ora 15.00. La decolare, cea mai întârziere este la zborul Wizz Air de la Lisabona, care trebuia să aterizeze la ora locală 14.40 și se estimează că va ajunge la ora 16.50.

Greva a devenit o certitudine luni, după ce ultimele negocieri de la Ministerul Transporturilor au eșuat, iar călătorii nu pot afla din timp informații despre ce curse sunt anulate sau întârziate.

viewscnt
Afla mai multe despre
romatsa
greva