Grupul Volkswagen a fost dat în judecată în SUA pentru ”fraudarea masivă” a investitorilor

Grupul Volkswagen a fost dat în judecată în SUA pentru ”fraudarea masivă” a investitorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2019

Grupul Volkswagen și fostul său director general Martin Winterkorn au fost dați în judecată de Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC), sub acuzația de ”fraudare masivă” a investitorilor, prin vânzarea de obligațiuni înainte de izbucnirea scandalului emisiilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit plângerii civile înregistrate joi seara la un tribunal din San Francisco, Volkswagen a emis pe piața americană, în perioada aprilie 2014-mai 2015, obligațiuni și titluri garantate prin active în valoare de 13 miliarde de dolari, într-o perioadă în care directorii știau că peste 500.000 de vehicule diesel din SUA depășeau cu mult normele referitoare la emisii, scrie News.ro.

Continental a investit 240 milioane euro în România anul trecut. Bonusuri pentru angajați din profitul pe 2018 CITEȘTE ȘI Continental a investit 240 milioane euro în România anul trecut. Bonusuri pentru angajați din profitul pe 2018

Volkswagen ”a obținut beneficii de ordinul milioanelor de dolari prin emiterea de titluri cu dobânzi mai avantajoase pentru companie”, potrivit SEC, care adaugă că VW ”a mințit în mod repetat și a înșelat investitorii, consumatorii și autoritățile de reglementare din Statele Unite, într-o schemă ilegală de vânzare a pretinselor vehicule diesel nepoluante și a unor obligațiuni corporative și a altor tipuri de titluri în Statele Unite”.

SEC cere ca Winterkorn să nu mai aibă dreptul să fie director la vreo companie publică din Statele Unite și recuperarea ”beneficiilor dobândite ilegal”, pe lângă amenzi penale și dobânzi.

Winterkorn, care a demisionat la câteva zile după ce scandalul emisiilor vehiculelor diesel a devenit public, în septembrie 2015, a fost inculpat în 2018 și acuzat de conspirație pentru acoperirea manipulării testelor de poluare ale vehiculelor diesel. Acesta se află în Germania.

Volkswagen a anunțat într-un comunicat că plângerea SEC ”este incorectă din punct de vedere legal și faptual și că Volkswagen o va combate cu fermitate. SEC a făcut o plângere fără precedent legată de titlurile vândute numai investitorilor sofisticați, care nu au avut de suferit și care au încasat toate plățile de dobânzi și principal, integral și la timp”, potrivit grupului german.

Producătorul auto a adăugat că SEC ”nu acuză că vreo persoană implicată în emisiunea de obligațiuni știa că vehiculele diesel ale Volkswagen nu respectă reglementările SUA referitoare la emisii la momentul vânzării obligațiunilor” și reia acuzațiile împotriva lui Winterkorn, ”care nu a avut nicio implicare în vânzarea titlurilor”.

Un avocat al lui Winterkorn nu a putut fi contactat, în dimineața zilei de vineri, pentru comentarii.

Volkswagen a convenit să plătească 25 de miliarde de dolari în Statele Unite, în scandalul emisiilor, plătind despăgubiri proprietarilor de mașini, autorităților de reglementare în domeniul mediului, statelor federale și dealerilor. Grupul s-a oferit și să răscumpere circa 500.000 de vehicule poluante din SUA. Suma include și amenzi penale și civile de 4,3 miliarde de dolari.

SEC afirmă în schimb că VW ”nu a rambursat beneficiile de sute de milioane de dolari obținute fraudulos.

VW a admis în septembrie 2015 că a instalat în secret softuri pe 500.000 de vehicule din SUA, pentru a trișa la testele de emisii, iar în 2017 și-a recunoscut vinovăția. În total, 13 persoane au fost puse sub acuzare în Statele Unite, intre care Winterkorn și patru directori ai diviziei Audi.

Acțiunea SEC se referă și la diviziile VW Credit și Volkswagen Group of America Finance, entitatea prin care au fost emise obligațiunile.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
sua
martin winterkorn