Mașinile premium germane, amenințate de Donald Trump

Mașinile premium germane, amenințate de Donald Trump
scris 31 mai 2018

Președintele SUA, Donald Trump, i-a spus lui Emmanuel Macron că intenționează să blocheze importurile de mașini germane în țara sa, potrivit publicației germane Wirtschaftswoche, care citează diplomați europeni și americani.

Opoziția lui Donald Trump față de succesul mașinilor premium europene, în special cele construite în Germania, s-a manifestat și la întâlnirea cu Emmanuel Macron, în cursul căreia Trump ar fi spus că „va elimina constructorii auto europeni de pe piața americană”. Liderul american este obsedat de faptul că pe Fifth Avenue toată lumea circulă într-un Mercedes-Benz, în timp ce în Germania nu vezi mașini Chevrolet, după cum a declarat anterior, omițând, totuși, faptul că Chevrolet s-a retras din Europa de câțiva ani.

Intențiile președintelui american sunt de mărire a taxelor vamale pentur automobilele europene până la 25%, pe principii asemănătoare cu cele aplicate oțelului.

În prezent, mașinile americane plătesc o taxă de 10% la importul în Europa, în timp ce mașinile europene datorează taxe de 3 procente. Diferența ar fi dată, însă, de faptul că mașinile europene plătesc taxa și în cazul înc are sunt construite în SUA, cum este cazul celor mai cumpărate modele BMW sau Mercedes-Benz de pe piața americană, care sunt fapruicate în uzine locale.

Volkswagen va deschide trei fabrici noi în China, datorită cererii de SUV-uri și vehicule electrice CITEȘTE ȘI Volkswagen va deschide trei fabrici noi în China, datorită cererii de SUV-uri și vehicule electrice

Specialiștii sunt de părere că o modificare de taxe aplicată de executivul american ar aduce pierderi de circa 4,5 miliarde dolari constructorilor germani de mașini premium, care reprezintă aproape 90% din piața americană de mașini premium.

Potrivit statisticilor publicate de Automotive News, importurile de autoturisme americane în UE s-au ridicat anul trecut la 6,2 miliarde euro, în timp ce exporturile de autoturisme din UE în SUA s-au ridicat la 37 miliarde euro. În plus, producătorii germani au fabricat 804.000 de autoturisme în SUA, în 2017, dar au exportat 657.000 din aceste autoturisme către UE.

Reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a Germaniei sunt de părere că dacă va fi luată o decizie de mărire a taxelor vamale pentru autoturismele germane, aceasta nu ar ține cont de investițiile și locurile de muncă pe care constructorii germani le-au creat în SUA. Impactul econopmic s-ar putea ridica la circa 6 miliarde euro anual, iar cei afectați vor fi americanii care cumpără aceste mașini.

viewscnt
Afla mai multe despre
mercedes
bmw
audi
donald trump
taxe vamale