Mercedes confirmă: pickup-ul X-Class a fost un eșec și va fi eliminat din gamă

Mercedes confirmă: pickup-ul X-Class a fost un eșec și va fi eliminat din gamă
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 4 feb 2020

Mercedes-Benz a decis să nu mai fabrice pickup-ul X-Class, din motive care țin de rentabilitatea produsului. Automobilul nu a reușit să atragă suficient de mulți clienți pentru a-și justifica existența.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mercedes-Benz renunță la un automobil care s-a anunțat încă de la început a fi un eșec comercial, dar care a fost mai degrabă o ambiție a șefilor companiei la momentul respectiv. Este vorba despre X-Class, un pickup de lux care n-a fost deloc bine primit de piață. Oprirea producției Mercedes-Benz X-Class va fi în luna mai, potrivit declarației reprezentanților companiei, citați de Automotive News. X-Class era fabricat în Barcelona, în uzina Nissan. A fost lansat cu mare fast în Africa de Sud, în cadrul unui eveniment extrem de scump.

Calculele Mercedes-Benz făcute la momentul introducerii în gamă a acestui model vizau extinderea ofertei diviziei de vehicule comerciale. Construit pe o platformă de succes, cea a Nissan Navara, și folosind cele mai bune motoare, X-Class a vrut să atragă clienții cu bani care doresc să cumpere un pickup cu stil și cu dotări premium, în contextul unei creșteri accelerate a pieței de pickup-uri și a unor prognoze optimiste pentru acest segment. Succesul unor jucători nou-intrați, cum a fost VW Amarok i-a încurajat pe cei de la Mercedes, care au ales să nu-și construiască propria platformă, ci să o folosească pe cea a Alianței Renault Nissan.

Plan radical: Guvernul ia în calcul interzicerea înmatriculării mașinilor sub Euro 5 CITEȘTE ȘI Plan radical: Guvernul ia în calcul interzicerea înmatriculării mașinilor sub Euro 5

Vânzările modelului X-Class au fost dezamăgitoare, cu numai 16.700 unități în 2018, în timp ce în 2019 în primele trei trimestre abia erau livrate 10.000 de unități. În 2019 s-a demarat, de altfel, și o campanie de promovare, pentru lichidarea stocurilor. Nici măcar în SUA, unde cel mai vândut automobil de pe piață este un pickup (Ford F150), X-Class nu a reușit să convingă, fiind scos de pe piață la scurt timp după lansare.

Mercedes-Benz X-Class era similar cel puțin 95% cu Renault Alaskan și Nissan Navara, dar costa cu cel puțin 5.000 de euro în plus. În plus, toate opțiunile pe care clienții le puteau comanda erau cu mult mai scumpe decât cele de pe Navara sau Alskan.

Primele informații despre eliminarea modelului X-Class din gama Mercedes au apărut încă de anul trecut, când în fruntea companiei se mai afla Dieter Zetsche, cel care a decis, în 2017, fabricarea acestui model.

Clienții mai pot comanda Mercedes-Benz X-Class de până pe 11 februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
mercedes
x class
pickup mercedes
pret x class