Mercedes va cumpăra până la 20% din Aston Martin, în urma unui nou acord de parteneriat

Mercedes va cumpăra până la 20% din Aston Martin, în urma unui nou acord de parteneriat
scris 28 oct 2020

Mercedes-Benz își va mări participația la Aston Martin, potrivit unui anunț oficial al constructorului german. Cele două companii „își vor extinde și îmbunătăți parteneriatul de tehnologie”.

Mercedes-Benz va cumpăra acțiuni Aston Martin Lagonda până la un nivel de maximum 20%, în următorii trei ani, ca urmare a unui nou acord de tehnologie strategic și un parteneriat intensificat. Potrivit noului acord, Mercedes-Benz va oferi celor de la Aston Martin acces la tehnologii de ultimă generație, precum motorizări hibrid și propulsii hibride, dar și la alte tipuri de componente și sisteme. În schimb, Mercedes-Benz va primi în schimb acțiuni Aston Martin, emise în mai multe etape, în următorii 3 ani, până la o valoare totală de 286 milioane de lire.

În prezent, Mercedes Benz AG deține 2,6% din Aston Martin. Noile pachete de acțiuni vor ajunge la maximum 20%. Mercedes transmite că nu are intenția să depășească acest prag.

„Deja noi avem un parteneriat tehnologic de succes în fucnțiune, cu Aston Martin, din care au beneficiat ambele companii. Cu acest nou parteneriat extins vom fi capabili să furnizăm Aston Martin acces la tehnologii și componente de top”, a declarat șeful stretegie produs de la Mercedes, Wolf-Dieter Kurz.

Jurnaliștii de la Top Gear sunt disperați: Avem nevoie urgentă de acest Dacia Duster pick-up! CITEȘTE ȘI Jurnaliștii de la Top Gear sunt disperați: Avem nevoie urgentă de acest Dacia Duster pick-up!

Parteneriatul dintre Mercedes și Aston Martin a demarat în 2013, prin furnizarea motoarelor AMG V8 și de componente pentru arhitectura de propulsie electrică. Mercedes a primit atunci 5% din acțiunile britanicilor, însă acest procent s-a diluat, în urma unor runde de creștere a capitalului, la care Mercedes nu a participat.

Potrivit informațiilor oficiale, Aston Martin a solicitat partenerilor de la Mercedes acces la anumite motoare și sisteme de propulsie, precum și la software, arhitectură electrică și alte componente. Tranzacția nu va presupune nicio plată cash. Cele două părți au negociat suma de 286 milioane lire, ca echivalent al tehnologiilor furnizate, sumă în interiorul căreia Mercedes va putea cumpăra acțiuni, însă fără a depăși limita de 20%. Prima din cele trei tranțe a fost calculată la 140 de milioane de lire, în urma căreia Mercedes va deține 11,8% din Aston Martin. Pentru celelalte două tranșe, cele două companii auto vor negocia concret tehnologia accesată și valoarea comnponentelor și sistemelor.

Anul acesta, Aston Martin și-a schimbat CEO-ul, Andy Palmer - care și-a dat demisia în urma unei înțelegeri cu acționarii - cu șeful Mercedes-AMG, Tobias Moers. Acesta are 54 de ani și lucra de 25 de ani pentru Daimler AG, din care în ultimii șapte ani a condus Mercedes-AMG Gmbh. Simultan cu numirea lui Moers la Aston Martin, Mercedes Benz a anunțat înlocuitorul acestuia, Philipp Schiemer, lăsând impresia că toată mutarea a fost atent pregătită.

Anunțul noului acord confirmă existența unui plan bine pus la punct între cele două companii, inclusiv în ceea ce privește instalarea lui Moers ca director general.

Aston Martin este condusă, începând din martie, de Lawrence Stroll, care a preluat postul de președinte executiv, după ce a investit peste 500 de milioane de lire.

viewscnt
Afla mai multe despre
aston martin
mercedes benz
actiuni aston martin
tehnologie mercedes