Ministerul Transporturilor pune pe masă datele: În România, 1 km de cale ferată simplă, fără poduri sau tuneluri, poate fi construit în 12 luni, iar 1 km de autostradă - în 8 luni

Ministerul Transporturilor pune pe masă datele: În România, 1 km de cale ferată simplă, fără poduri sau tuneluri, poate fi construit în 12 luni, iar 1 km de autostradă - în 8 luni
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 24 aug 2022

În România, durata de execuție a 1 kilometru de cale ferată simplă este de 12 luni, cu condiția obținerii în prealabil a tuturor avizelor, autorizațiilor și exproprierilor necesare, în timp ce durata de execuție pentru realizarea a 1 kilometru de autostradă este de circa 8 luni, acest termen putând fi direct influențat de lucrările de artă sau forma de relief, susține Ministerul Transporturilor într-un document oficial analizat de Profit.ro.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La solicitarea premierului, Ministerul Transporturilor a trebuit să redacteze o informare privind parametrii tehnici de construcție a unui kilometru de cale ferată și a unui kilometru de drum rutier, precizând și durata de realizare a acestora.

Centrala de la Cernavodă va fi inspectată cu drone, pentru construcția reactoarelor 3 și 4 CITEȘTE ȘI Centrala de la Cernavodă va fi inspectată cu drone, pentru construcția reactoarelor 3 și 4

”În ceea ce privește calea ferată, precizăm că, s-a efectuat o analiză prin prezentarea graficului Gant pentru un tronson de 1 km de cale ferată simplă – pe traseu nou și fără lucrări de artă (fără poduri sau tuneluri)durata de execuție fiind de 12 luni, cu condiția obținerii în prealabil a avizelor, acordurilor, autorizației de construire, ce presupun și asigurarea terenurilor prin exproprieri, scoaterea din fondul forestier și circuitul agricol, obținerea certificatului de descărcare arheologică”, arată ministerul de resort.

În acest conext, ministerul precizează că pentru realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav sunt alocate proiectării și realizării investiției un număr de 36 de luni, din care: 12 luni pentru elaborarea proiectului tehnic și obținerea autorizației de construire și 24 de luni pentru realizarea lucrărilor de construcții.

INFOGRAFICE RECORD Prețul spot al energiei a sărit de 3.000 de lei/MWh. Avarie la centrala Iernut CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE RECORD Prețul spot al energiei a sărit de 3.000 de lei/MWh. Avarie la centrala Iernut

În ceea ce privește infrastructura rutieră de interes național, analiza privind parametrii tehnici și durata de execuție realizată de Ministerul Transporturilor s-a raportat la 1 km de autostradă inclus în proiectul Autostrăzii Ploiești-Buzău. Durata de execuție, în condiția existenței coridorului expropriat și autorizației de construire, este de 20 de luni pentru întregul tronson. 

În acest context, pentru realizarea unui km de autostradă poate fi considerată o perioadă de cca 8 luni, cu precizarea că acest termen este direct influențat de existența lucrărilor de artă, forma de relief, necesitatea relocării de utilități”, susține Ministerul Transporturilor.

EXCLUSIV CONFIRMARE Diverta a fost vândută pe 1 leu. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CONFIRMARE Diverta a fost vândută pe 1 leu. "O mare ușurare, cel mai important pas spre pensie"

Ministerul mai arată că pregătirea proiectului, obținerea avizelor, acordului de mediu, autorizației de construire, exproprierea, precum și contractarea lucrărilor pentru secțiunile din autostrada A7 au necesitat o perioadă de circa 66 de luni.

În cadrul acestui proiect, activitatea de proiectare a inclus atât studiul de fezabilitate, cât și proiectul tehnic și au necesitat 33 de luni.

Ministerul Transporturilor dă în cele din urmă de înțeles că durata de execuție a unui kilometru de cale ferată sau de autostradă poate fi mai mare de 1 an, respectiv de 8 luni.

”Precizăm că durata de execuție a unui km de autostradă sau de cale ferată nu poate fi calculată ca medie aritmetica in raport cu o lungime mai mare de autostradă sau de cale ferată, fiind influențată atât de elementele specifice zonei geografice, natura terenurilor cât și de numărul de utilaje implicate pentru care se impune respectarea normelor de timp de lucru și a fluxurilor tehnologice specifice acestora, precum și de cerințele normelor, normativelor și reglementărilor tehnice în vigoare”, afirmă ministerul.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
1 km
cale bareta
autostrada
constructie
durata
executie
12 luni
1 an
8 luni
transporturi
minister