Nissan încheie anul fiscal cu un declin al vânzărilor și își revizuiește previziunile financiare

Nissan încheie anul fiscal cu un declin al vânzărilor și își revizuiește previziunile financiare
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 30 apr 2023

Nissan este departe de a-și pune în ordine activitățile, din punct de vedere al vânzărilor și profiturilor obținute, chiar dacă prognozează o ușoară creștere a profitului net, în anul fiscal încheiat pe 31 martie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Nissan a anunțat vânzări în scădere pe ultimele 12 luni, respectiv în anul fiscal 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Compania japoneză a vândut 3,16 milioane de vehicule în intervalul analizat, cu 17,1% mai puține decât în anul fiscal anterior, pe fondul închiderii unor unități de producție, dar și sub impactul puternic al crizei de semiconductori. Declinul Nissan este unul care a început încă din 2019 și a continuat pe parcursul pandemiei de coronavirus, de la peste 5 milioane de vehicule, ceea ce înseamnă că pierderea este de aproape 2 milioane de vehicule anual. Cele mai mari pierderi au fost cele din afara Japoniei, atât timp cât pe piața de origine Nissan, care s-a îndepărtat destul de mult de parteneriatul cu Renault, după arestarea lui Carlos Ghosn, a reușit să-și stabilizeze scăderile și a înregistrat pentru prima dată o creștere ușoară de 6 procente. Perspectivele sunt ceva mai bune în următorul an fiscal și în anul calendaristic 2023, având în vedere că în martie Nissan a reușit să-și depășească rezultatele din 2022.

În același timp, pe fondul reducerii veniturilor, un efect inevitabil al scăderii puternice a vânzărilor, Nissan și-a diminuat și cheltuielile, astfel că a putut să realizeze un profit net mai bun decât cel din anul anterior. Imediat după anunțul privind vânzările, Nissan a precizat că-și reevaluează previziunile financiare pentru anul fiscal, cu o creștere de 41,9% a profitului net, la 220 miliarde yeni. Previziunile anterioare fuseseră făcute pe 9 noiembrie 2022. Compania precizează că și-a îmbunătățit performanța printr-un venit non-operațional mai bun decât cel așteptat. Este vorba despre contribuțiile la profit din partea companiilor subsidiare, respectiv un joint-venture pe care Nissan îl deține împreună cu Dongfeng, în China.

Șeful Audi: Vom elimina motoarele cu combustie în 2033, dar jumătate din vânzări vor fi electrice încă din 2026. 10 noi modele în doi ani CITEȘTE ȘI Șeful Audi: Vom elimina motoarele cu combustie în 2033, dar jumătate din vânzări vor fi electrice încă din 2026. 10 noi modele în doi ani

Pe de altă parte, veniturile Nissan au fost reevaluate în scădere, de la 10.900 miliarde yeni, la 10.500 miliarde yeni, iar profitul operațional a fost revizuit în creștere cu 2,8%, de la 360 miliarde yeni, la 370 miliarde yeni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan vanzari
productie nissan
nissan rezultate