O navetă a Virgin Galactic a efectuat primul test de zbor spațial cu echipaj la bord

O navetă a Virgin Galactic a efectuat primul test de zbor spațial cu echipaj la bord
scris 14 dec 2018

O navetă a Virgin Galactic a zburat joi în spațiu și a revenit în siguranță pe Pământ, în deșertul californian, după ani de zile de teste pentru a realiza primul zbor comercial cu echipaj la bord al SUA după închiderea programului de transport spațial al NASA în 2011, transmite Reuters.

Testul de zbor deschide era călătoriilor spațiale civile, care ar putea începe cel mai devreme anul viitor, scrie News.ro.

Virgin Galactic, companie a miliardarului Richard Branson, concurează cu companii precum Blue Origin, deținută de fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, pentru a fi prima companie care oferă zboruri suborbitale pentru turiștii care vor plăti o astfel de călătorie.

Decizie pregătită: polițiștii să poată da amenzi pe baza înregistrărilor video primite de la participanții la trafic CITEȘTE ȘI Decizie pregătită: polițiștii să poată da amenzi pe baza înregistrărilor video primite de la participanții la trafic

Branson, care a spus că a investit personal 1 miliard de dolari pentru finanțarea costurilor de dezvoltare de 1,3 miliarde de dolari ale operațiunilor spațiale ale Virgin, a declarat că vede concurența cu Bezos și alți oameni de afaceri ca pe o cursă, deși siguranța pasagerilor este prioritară.

”Astăzi ne bucurăm de faptul că am dus oameni în spațiu înaintea tuturor celorlalți”, a afirmat Branson.

Avionul cu fuselaj dublu al Virgin, care a transportat  nava de pasageri SpaceShipTwo, a decolar la ora locală 7:11 a.m. (15:11 GMT), de la baza Mojave Air and Space Port, aflată la circa 145 de kilometri nord de Los Angeles.

Miliardarul britanic Branson, îmbrăcat în blugi și o geacă din piele cu guler de blană, a asistat la decolare alături de sute de spectatori, într-o dimineață rece în deșertul californian.

După ce avionul-rachetă numit VSS Unity a ajuns la o altitudine de 83 de kilometri, Branson și-a îmbrățișat fiul și a salutat spectatorii.

Avionul a revenit pe Pământ cu o viteză de 2,5 ori viteza sunetului și a aterizat câteva minute mai târziu, fiind întâmpinat cu aplauze și ovații după o călătorie de aproximativ o oră.

Unul dintre piloți i-a dat lui Branson o bilă antistres sub forma Pământului, atunci când s-au îmbrățișat.

Testul de zbor, care este a patra misiune în care VSS Unity a zburat pe cont propriu, i-a avut la bord pe piloții Mark Stucky și Frederick Sturckow, patru încărcături ale NASA și un manechin numit Annie drept pasager.

Următorul test de zbor va avea loc în următoarele două luni, în funcție de datele obținute în urma zborului de joi, potrivit Virgin Galactic.

Branson a spus că primul zbor comercial în spațiu efectuat de naveta Virgin, în care se va afla și el la bord, va avea loc ”în decurs de câteva luni și nu ani”.

Avionul de transport a purtat nava de pasageri SpaceShipTwo la o altitudine de circa 13,7 kilometri și apoi a eliberat-o. Câteva secunde mai târziu, s-a declanșat sistemul de propulsie al SpaceShipTwo, care a fost catapultată la peste 80 de kilometri deasupra Pământului, unde piloții au simțit imponderabilitatea și au putut vedea curbura Pământului.

Declanșarea și ascensiunea verticală a rachetei a putut fi văzută de pe Pământ, pe un cer senin.

Acest test de zbor a avut loc la patru ani după ce nava originală SpaceShipTwo s-a prăbușit în timpul unui test, copilotul a murit, iar pilotul a fost grav rănit, dând o lovitură puternică companiei Virgin Galactic, diviza americană a Virgin Group din Londra.

Aproape 700 de oameni au plătit avansuri pentru a zbura la bordul misiunilor suborbitale ale Virgin, între aceștia aflându-se actorul Leonardo DiCaprio și cântărețul Justin Bieber.

Un zbor de 90 de minute costă 250.000 de dolari.

Virgin Galactic a primit avansuri de aproximativ 80 de milioane de dolari de la viitorii astronauți, a spus Branson.

Călătoriile scurte la bordul rachetei New Shepard a Blue Origin vor costa probabil 200.000-300.000 de dolari, cel puțin la început, a relatat Reuters în luna iulie. Biletele vor fi oferite înainte de lansarea zborurilor comerciale, iar testele de bor, cu angajați ai Blue Origin, vor începe probabil în 2019.

Branson a adăugat că ar fi încântat să îi ofere lui Bezos un zbor pe Virgin, iar acesta să îi ofere lui un zbor pe New Shepard.

New Shepard a zburat deja pe granița dintre atmosfera Pământului și spațiu, cunoscută ca linia Karman, la o altitudine de 100 de kilometri, dar fără oameni la bord.

Între alte companii care vor să lanseze zboruri comerciale în spațiu se află Boeing, SpaceX, a miliardarului Elon Musk, și Stratolaunch, a defunctului co-fondator al Microsoft Paul Allen.

viewscnt
Afla mai multe despre
virgin galactic
naveta