Piața auto din UE va scădea cu 25% - cel mai abrupt declin din istorie

Piața auto din UE va scădea cu 25% - cel mai abrupt declin din istorie
scris 23 iun 2020

Scăderea vânzărilor pe piața auto va atinge în acest an un record de 25%, anticipează Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), schimbând radical” prognozele anterioare.

INTERVIU Mihai Iordan, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Mihai Iordan, despre premium în business

Vânzările de autovehicule din Uniunea Europeană vor scădea de la 12,8 milioane de unități în 2019, la circa 9,6 milioane de unități în 2020, cu circa 3 milioane mai puține.

În urma „undei de șoc” generată de pandemia de coronavirus, între martie și mai, situație pieței auto din Europa arată o scădere de 41,5% până la acest moment. Situația se va redresa în lunile care urmează, pe măsură ce măsurile de relaxare din țările UE vor intra în vigoare.

În termeni de volume, ACEA precizează că cifrele estimate pentru 2020 reprezintă cel mai redus rezultat din 2013, când industria se afla la capătul a șase ani consecutivi de declin, în urma crizei financiare din 2008 - 2009. În același timp, procentual este cea mai abruptă scădere a industriei într-un an, de când există statistici ale sectorului auto.

„ACEA își păstrează speranța ca acest scenariu dramatic poate fi temperat prin măsuri rapide și puternice de Uniunea Europeană și de guvernele naționale”, a declarat Eric-Mark Huitema, director general ACEA.

VW testează masiv 150 de mașini ID.3, cu ajutorul angajaților, pentru a putea să livreze primele exemplare în septembrie CITEȘTE ȘI VW testează masiv 150 de mașini ID.3, cu ajutorul angajaților, pentru a putea să livreze primele exemplare în septembrie

„Dat fiind colapsul fără precedent în vânzări până la acest moment, subvențiile de achiziție și schemele de reduceri sunt urgent solicitate de-a lungul UE pentru a crea atât de mult necesara cerere pentru mașini noi. În interesul industriei noastre și al economiei extinse a UE, cerem un necesar suport politic și economic - ambele la nivelul UE și al statelor membre deopotrivă - astfel încât să limiteze distrugerile asupra producției și al ocupării forței de muncă în lunile care vin”.

ACEA prognozase la începutul acestui an o scădere de 2 procente a vânzărilor de automobile, în contextul în care anul era afectat de introducerea unor măsuri mai dure privind emisiile.

ACEA precizează că industria auto europeană oferă 13,8 milioane de locuri de muncă, direct și indirect, echivalentul a 6,1% din totalul joburilor din UE, din care 3,5 milioane sunt direct în activitatea de producție a sectorului auto. Cifra de afaceri a sectorului reprezintă 7% din PIB-ul UE. În același timp, industria auto din UE investește anula 57,4 miliarde euro în cercetare și dezvoltare, circa 28% din cheltuielile cu această destinație din UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata auto ue
vanzari auto
prognoze piata auto acea