Președintele Renault și Nissan, Carlos Ghosn, arestat la Tokyo pentru încălcarea legii referitoare la tranzacțiile financiare. Acțiunile Renault cad. UPDATE Nissan confirmă și propune demiterea lui Ghosn

Președintele Renault și Nissan, Carlos Ghosn, arestat la Tokyo pentru încălcarea legii referitoare la tranzacțiile financiare. Acțiunile Renault cad. UPDATE Nissan confirmă și propune demiterea lui Ghosn
Florentina Dragu
Florentina Dragu
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 19 nov 2018

Președintele Renault Group și Nissan Motor, Carlos Ghosn, ar urma să fie arestat în Japonia pe motiv că nu și-a declarat corect veniturile obținute, potrivit cotianului nipon Asahi Shimbun.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

UPDATE ora 12.22  Constructorul nipon de automobile Nissan a dat publicității un comunicat prin intermediul căruia răzbate faptul că investigația procurorilor are la bază o anchetă proprie a companiei. Nissan confirmă acuzațiile aduse de procurori, cele privind declararea unor venituri neconforme cu realitatea dar și alte abateri, precum folosirea bunurilor companiei în interes personal.

Anterior, cotidianul japonez Asahi Shimbun a publicat informația potrivit căreia Carlos Ghosn a fost interogat în această dimineață de procurorii japonezi chiar în sediul Nissan din Yokohama. Imediat după vizita oficialilor a a părut informația privind iminenta arestare a lui Ghosn.

COMUNICAT NISSAN

„Având la bază zvonurile apărute, Nissan Motor Co. a derulat o investigație internă în ultimele câteva luni privind unele abateri, fiind implicați Directorul și președintele Carlos Ghosn și Directorul Reprezentativ Greg Kelly.

Investigația a arătat că, de-a lungul mai multor ani, atât Ghosn cât și Kelly au raportat compensații la Tokyo Stock Exchange care au fost mai mici decât valoarea actuală, pentru a reduce valoarea declarată a compensației lui Carlos Ghson.

De asemenea, în privința lui Ghosn, numeroase alte acte semnificative de abatere au fost descoperite, cum ar fi folosința personală a bunurilor companiei, iar implicarea profundă a lui Kelly a fost de asemenea confirmată.

Nissan a furnizat informații Biroului Procurorilor Publici din Japonia și a cooperat cdeplin cu investigația lor. Vom continua să facem astfel.

Având în vedere că abaterea descoperită prin investigația noastră internă constituie violarea clară a obligațiilor pe care le aveau ca directori, CEO-ul Nissan, Hiroto Saikawa va propune Consiliului de Administrație să-l îndepărteze de îndată pe Ghosn din poziția de Președinte și Director Reprezentativ. Saikawa va propune de asemenea îndepărtarea lui Greg Kelly din poziția de Director Reprezentativ.

Nissan regretă profund crearea de îngrijorare în rândul acționarilor. Vom continua să lucrăm să identificăm problemele de guvernanță și conformare, și vom lua măsurile potrivite.”

Carlos Ghosn este cel care a reușit, în perioada în care a condus Nissan ca CEO, să scoată compania din criza în care se afla, plină de datorii și fără soluții, redresând uimitor compania și aducând-o în rândul constructorilor auto profitabili.

Ghosn, care deține și funcțiile de președinte și director general al Renault și al alianței Renault-Nissan-Mitsubishi, este unul dintre cel mai bine plătiți executivi din industria auto.

Constructorul auto francez Renault este proprietarul Dacia.

Decizie: Greva de avertisment declanșată de sindicatul Metrorex în 15 noiembrie a fost declarată nelegală. Greva generală mai poate fi inițiată ? CITEȘTE ȘI Decizie: Greva de avertisment declanșată de sindicatul Metrorex în 15 noiembrie a fost declarată nelegală. Greva generală mai poate fi inițiată ?

Anul trecut, Ghosn a încasat 7,4 milioane de euro de la Renault și 9,2 milioane de euro de la Nissan. Ghosn a renunțat la rolul de CEO al Nissan în aprilie 2017, dar a rămas președintele companiei.

Conform Bloomberg, acțiunile Renault s-au depreciat cu peste 6% în urma informației. În jurul orei 11:00, titlurile companiei erau cotate la 61,11 euro pe bursa de la Paris, cu 5,25% sub referința de vineri.

Președintele Renault și Nissan, Carlos Ghosn, arestat la Tokyo pentru încălcarea legii referitoare la tranzacțiile financiare. Acțiunile Renault cad. UPDATE Nissan confirmă și propune demiterea lui Ghosn

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
carlos ghosn