Primăria Iași vrea să interzică, treptat, utilizarea mașinilor poluante în municipiu, până la 1 ianuarie 2023

Primăria Iași vrea să interzică, treptat, utilizarea mașinilor poluante în municipiu, până la 1 ianuarie 2023
scris 6 apr 2019

Primăria Iași vrea să interzică, treptat, utilizarea mașinilor poluante în municipiu, până la 1 ianuarie 2023, când nu va mai circula pe străzile din oraș niciun autovehicul înregistrat sub categoria Euro 5 inclusiv.

Potrivit unui comunicat al Primăriei ieșene, municipalitatea pregătește măsuri ample pentru reducerea nivelului de poluare în oraș, urmând ca într-o ședință viitoare a Consiliului Local să fie discutată varianta interzicerii utilizării mașinilor cu grad ridicat de poluare, scrie News.ro.

Tarom lansează noi curse CITEȘTE ȘI Tarom lansează noi curse

"Cea mai importantă măsură prevăzută este cea de interzicere, din momentul când va fi adoptată hotărârea, a utilizării autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3 inclusiv și non-Euro. De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv. În toate cele trei cazuri decizia se aplică pe raza administrativ-teritorială a municipiului Iași și numai în intervalul orar 6.00 - 22.00", se arată într-un comunicat al Primăriei Iași.

Reprezentanții municipalității ieșene consideră că acest proiect va contribui la înlocuirea unui număr de autovehicule cu normă de poluare ridicată cu autovehicule noi, cu norma de poluare Euro 6, hibrid sau electrice.

Vor fi exceptate autovehiculele îndreptățite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport public local, ambulanțele, autovehiculele care transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor și autospecialele televiziunilor acreditate.

Totodată, reprezentanții Primăriei ieșene susțin că intenționează să acorde vouchere în valoare de câte 500 de euro unui număr de 25.000 de posesori de autovehicule vechi și poluante din municipiul Iași, cu scopul de a-i încuraja să renunțe la acestea.

Proiectul va fi trimis Comisariatului European pentru Mediu și, în cazul unui răspuns favorabil, va fi depus la Comisia Europeană în vederea accesării unei finanțări nerambursabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
primaria iasi
masini poluante