Producția de autovehicule, paralizată în Italia și Spania, iar blocajul riscă să se extindă în mai multe zone din Europa. Ford a trimis angajați în șomaj la Craiova

Producția de autovehicule, paralizată în Italia și Spania, iar blocajul riscă să se extindă în mai multe zone din Europa. Ford a trimis angajați în șomaj la Craiova
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 17 mar 2020

Constructorul auto Fiat Chrysler este cel mai afectat de epidemia de coronavirus din Europa, din cauză că principalele sale activități sunt în Italia, epicentrul de pe continent al virusului. Carantina și lipsa de componente, dar și cererea tot mai scăzută, au determinat conducerea companiei să oprească producția la toate unitățile sale europene. Pentru moment, perioada de încetare a activității a fost anunțată până pe 27 martie, cu posibilitate de prelungire. Uzinele vizate sunt cele din Italia, în Melfi, Pomigliano, Cassino, Mirafiori, Grugliasco și Modena, în care sunt fabricate mașini Fiat și Maserati, din Serbia, la Kragujevac, și din Polonia, la Tychy.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În plus, astăzi, Ford Craiova a trimis angajații în șomaj, iar Volkswagen Group va închide toate uzinele din Europa.

„Suspendarea temporară permite grupului să răspundă efectiv la întreruperea cererii de pe piață prin asigurarea optimizării aprovizionării”, a anunțat compania.

Activitatea va demara imediat ce condițiile de piață o vor permite. Șefii FCA speră ca, în ciuda opririi din acest moment, să poată recupera pierderile de producție astfel încât să ajungă la nivelul planificat anterior.

Anterior, Ferrari anunțase o măsură similară. Ferrari nu mai face parte din grupul FCA, dar este controlată de aceeași acționari. Compania a anunțat că activitățile non-productive au adoptat programul „smart working”, angajații lucrând de acasă.

De asemenea, Lamborghini anunțase săptămâna trecută că închide fabrica din Italia.

Activitățile industriale ale Italiei sunt tot mai afectate de criza produsă de coronavirus, din cauza carantinei impuse de autorități. Producătorul de sisteme de frânare Brembo este doar unul dintre cei mai importanți furnizori de componente din industria auto care și-a închis prodcuția și fără de care nicio uzină nu mai poate produce vehicule. De asemenea, Pirelli a anunțat oprirea producției în uzina din Settimo Torinese, după ce un angajat a fost testat pozitiv cu coronavirus.

În Spania: SEAT, Nissan, Renault și Ford

În Spania, a doua cea mai afectată țară din Europa de coronavirus, mai mulți constructori de autovehicule au anunțat că stopează producția, ca urmare a blocajelor apărute pe traseul componentelor. Atât marca locală, parte a VW Group, SEAT, dar și Renault, Nissan și Ford au precizat că opresc producția pentru mai multe zile, dar că oprirea s-ar putea prelungi.

La Martorell, locul unde sunt fabricate cele mai multe dintre autovehiculele SEAT, unde lucrează aproximativ 7.000 de persoane, și-a oprit activitatea începând de astăzi, fără a fi precizată data de reluare a producției. Motivele precizate țin atât de protejarea angajaților, cât și de problemele de logistică/aprovizionare.

Tesla și-a chemat de urgență angajații din Germania, de teama coronavirusului și a opririi zborurilor dinspre Europa CITEȘTE ȘI Tesla și-a chemat de urgență angajații din Germania, de teama coronavirusului și a opririi zborurilor dinspre Europa

Tot în perimetrul orașului Barcelona se găsesc și uzinele Nissan, care au fost oprite încă din weekend, deoarece se ajunsese în imposibilitatea asamblării mașinilor, din lipsă de componente. Astăzi, uremază să fie reevaluată situația și anunțate noi măsuri. În locațiile Nissan din Barcelona lucrează 3000 de persoane. Renault are și ea o uzină în nordul Spaniei, în Valladolid, și o alta în sud est, în Valencia, în care a fost oprită de asemenea producția, din același motiv: disfuncționalități ale furnizorilor. În cele două uzine lucrează 6.000 de persoane

 În Valencia se află și fabrica Ford, care a anunțat o pauză de o săptămână, aici fiind și probleme medicale, deoarece trei angajați au fost depistați pozitiv cu coronavirus. Uzina este una dintre cele mai mari ale Ford, din afara SUA, cu un număr mare de angajați, circa 7.000 de persoane.

Peste ocean, Volkswagen  anunțat că închide temporar uzina din Chattanooga, locul înc are sunt produse cele mai importante modele ale companiei pentru piața locală. Compania a anunțat că motivele sunt unele „de precauție” față de epidemia de coronavirus. Compania intenționează să reia repede activitatea, după ce angajații vor rezolva problemele cu copiii, ca urmare a decretării stării de urgență și a închiderii școlilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
industria auto opriri productie
nissan
renault
seat
vw