Producția de mașini din România a reînceput să crească. Dacia și Ford revin și pregătesc modele noi

Producția de mașini din România a reînceput să crească. Dacia și Ford revin și pregătesc modele noi
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 27 feb 2024

Cele două uzine de automobile din România, Dacia și Ford, au reușit să-și crească producția totală de vehicule de la Mioveni și Craiova, pe fondul ieșirii din criza de semiconductori, care în urmă cu un an afecta puternic toată industria auto.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacia și Ford au produs în prima lună a acestui an un total de 48.728 autoturisme, mai multe cu +26,34% față de luna ianuarie a anului trecut, când erau produse cu aproape 10.000 de vehicule mai puțin.

Românii își vor putea înmatricula mașinile online - proiect de lege avizat CITEȘTE ȘI Românii își vor putea înmatricula mașinile online - proiect de lege avizat

Volumul produs de fabrica Dacia a fost de 32.354 unități, în creștere cu 23% față de 2023, iar cel asamblat la Craiova a fost de 16.374 unități, cu 33,7% mai mare.

Explicația acestei creșteri vine de la ambele companii, care în ianuarie 2023 au avut o bază de raportare foarte slabă: Dacia producea în 2023, în prima lună a anului, doar 26.322 autoturisme, iar Ford, care tocmai oprise producția lui EcoSport, producea doar 12.246 de vehicule. Între timp, lucrurile s-au îmbunătățit semnificativ în ambele uzine, atât din punct de vedere al livrărilor de componente electronice, cât și din cel al gamei produse, astfel că avem o creștere de aproximativ 6.000 de vehicule la Dacia și de peste 4.000 de vehicule la Craiova.

Juriul Car of The Year a anunțat mașina câștigătoare după o finală exclusiv electrică CITEȘTE ȘI Juriul Car of The Year a anunțat mașina câștigătoare după o finală exclusiv electrică

Anul acesta, în ambele uzine auto din România vor intra în producție modele noi, care vor contribui la creșterea volumelor. Este vorba despre startul producției pentru noul Duster 3, la Dacia, precum și de intrarea în producție a versiunilor electrice Puma și Courier, la Craiova.

Anul trecut, industria auto din România a fabricat 513.000 de vehicule, cu o creștere foarte mică față de anul anterior, când erau fabricate 509.000 autoturisme. În ultima lună a anului, producția a scăzut cu aproape 3 procente, iar în alte trei luni din an (martie, aprilie și iunie) s-au înregistrat de asemenea scăderi de producție, care n-au putut fi compensate decât parțial de piețele auto ale celor două mărci.

viewscnt
Afla mai multe despre
productie dacia
productie ford
dacia mioveni
ford craiova