România a atins un nou record de producție de mașini la Mioveni și Craiova

România a atins un nou record de producție de mașini la Mioveni și Craiova
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 22 ian 2024

Cele două fabrici de autovehicule din România au reușit să depășească volumul produs în 2022 și să atingă un nou record istoric, chiar dacă procentul de creștere a fost unul foarte mic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

VEZI AICI ȘI Piața de autoturisme din România a atins un nou record. Tesla Model Y a depășit vânzările Jogger

Dacia și Ford au produs în luna decembrie 34.965 de autovehicule, potrivit datelor ACAROM, fiind primul an în care sunt raportate atât autoturisme, cât și vehicule comerciale ușoare, ca urmare a intrării în producție a modelelor Transit și Toruneo Courier, la Craiova. Dacia a produs la Mioveni un total de 22.117 autoturisme, acesta fiind unul dintre cele mai scăzute valori lunare din 2023, pentru fabrica din Argeș. La Craiova, volumul produs de Ford Otosan a fost de 12.848 vehicule, de asemenea unul dintre cele mai slabe valori ale acestui an. Ambele uzine au produs mai puține mașini decât în decembrie 2022.

PREMIERĂ Topul celor mai economice mașini - electrice, diesel și pe benzină CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Topul celor mai economice mașini - electrice, diesel și pe benzină

Rezultatul a fost însă suficient pentru ca industria auto românească să raporteze un nivel al producției mai mare decât cel de anul trecut, fiind depășit nivelul din 2022 cu mai puțin de 4000 de vehicule. În total, cele două uzine au asamblat 513.050 vehicule, cu 0,7% peste rezultatul din 2022. Cel mai important este însă faptul că producția Dacia și Ford din România continuă să fie mai mare decât nivelul record din 2019, înainte de criza pandemică și de cea de semiconductori.

Dacia și Ford au traversat pe parcursul anului 2023 mai multe perioade de creștere și descreșterea producției, sub influența crizei de aprovizionare, a scăderii cererii și a intrării și ieșirii din producție, după caz, a unor modele noi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
productie dacia
productie ford
dacia mioveni
ford craiova