Sindicatele italiene cer majorarea salariilor la Stellantis, Ferrari, Iveco și CNH Industrial

Sindicatele italiene cer majorarea salariilor la Stellantis, Ferrari, Iveco și CNH Industrial
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2022

Sindicatele italiene au cerut o creștere a salariilor de 8,4% în 2023 pentru a compensa creșterea inflației, în timp ce se pregătesc pentru discuțiile oficiale cu grupurile industriale Stellantis, Ferrari, Iveco și CNH Industrial, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Solicitarea ar putea deschide calea pentru cereri similare în negocierile salariale din Italia, în timp ce companiile din toată Europa, de la companiile aeriene până la comercianții cu amănuntul, se confruntă cu cereri de la muncitori pentru creșteri majore de salarii pentru a amortiza impactul creșterii prețurilor, scrie News.ro.

Primăria Capitalei vrea să cumpere 46 de tramvaie, 8 troleibuze, 60 de microbuze și 135 de autobuze electrice cu bani din PNRR CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei vrea să cumpere 46 de tramvaie, 8 troleibuze, 60 de microbuze și 135 de autobuze electrice cu bani din PNRR

Prețurile de consum din Italia au crescut în septembrie cu 8,9%, față de aceeași perioadă a anului trrecut.

În Franța, Stellantis a fost de acord luna trecută să plătească un bonus unic în valoare de până la 1.400 de euro pentru angajații săi, pentru a-i ajuta să facă față inflației în creștere.

Discuțiile cu privire la un acord salarial pentru anul viitor nu au început încă.

Lucrătorii rafinăriilor TotalEnergies din Franța solicită o creștere a salariilor cu 10% începând cu acest an, în timp ce în Germania sindicatul IG Metall a cerut în iulie o creștere a salariilor cu 8% pentru aproximativ 3,8 milioane de lucrători din industria metalelor și electrică.

Sindicatele italiene FIM-CISL, UILM, Fismic, UGLM și AQCF se pregătesc să negocieze noi contracte pe patru ani, pentru a le înlocui pe cele care expiră la sfârșitul anului 2022, la cele patru grupuri industriale.

Aceste sindicate reunesc aproape 70.000 de muncitori din Italia, două treimi dintre aceștia la fostul grup Fiat-Chrysler, care anul trecut a fuzionat cu grupul francez PSA pentru a crea grupul Stellantis, ale cărui mărci includ și Peugeot și Jeep.

Reprezentanții sindicali cer, de asemenea, creșteri salariale de 4,5% pentru 2024 și 2,5% pentru 2025, au spus sindicatele într-o declarație comună, adăugând că nu sunt încă disponibile estimări credibile referitoare la inflație pentru 2026.

Creșterile salariale vor trebui plătite la începutul fiecărui an pentru a permite lucrătorilor să compenseze pe deplin impactul inflației din anul precedent, au spus sindicatele.

Gianluca Ficco de la sindicatul UILM a spus că cererile se vor schimba dacă estimările inflației se vor schimba.

”Trebuie să începem discuțiile cât mai curând posibil pentru a obține o reînnoire a contractului în timp util”, a spus Ficco, prezentând propunerea delegaților sindicali la Roma, care vor trebui să le aprobe în perioada 18-19 octombrie.

Purtătorii de cuvânt ai Stellantis și Iveco au spus că nu vor face niciun comentariu până când sindicatele nu vor depune o cerere oficială, în zilele sau săptămânile următoare.

Exor, holdingul familiei Agnelli, este un acționar major al producătorilor de automobile Stellantis și Ferrari, producătorului de camioane Iveco și producătorului de mașini agricole și de construcții CNH Industrial.

Toate cele patru grupuri au același contract de bază specific pentru majoritatea angajaților lor italieni. Acesta este separat de un contract național pentru lucrătorii din alte părți ale sectorului metalurgic și mecanic din Italia.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis
ferrari
iveco
salarii