Statul a aprobat, în cele din urmă, concedieri la Damen Shipyards Mangalia. Ministrul Economiei, anterior șef HR al companiei

Statul a aprobat, în cele din urmă, concedieri la Damen Shipyards Mangalia. Ministrul Economiei, anterior șef HR al companiei
scris 17 ian 2022

După ce, pe 5 noiembrie 2021, Adunarea Acționarilor de la Șantierul Naval Damen Shipyards Mangalia a respins planul companiei de a concedia colectiv 96 de salariați, de a reloca alți 48 și de a externaliza unele activități, cu votul decisiv "împotrivă" al acționarului majoritar, compania de stat Șantierul Naval 2 Mai SA din portofoliul Ministerului Economiei, care deține 51% din capitalul șantierului, după cum a relatat Profit.ro, pe 20 decembrie a fost convocată o nouă AGA, la care s-a votat în unanimitate concedierea colectivă, relevă date analizate de Profit.ro.

Între cele două ședințe AGA, în urma instalării la Palatul Victoria a noului Guvern Ciucă, în postul de ministru al Economiei, ocupat anterior interimar de către Virgil Popescu (PNL), a ajuns Florin Spătaru, susținut de PSD, care a lucrat între 1995-2018 la Șantierul Naval Galați (in prezent Damen Shipyards Galați) - cu activități manageriale in cadrul companiei din domeniul economic, resurse umane și afaceri corporatiste  - iar din 2018 la Șantierul Damen Mangalia, ca Director de Resurse Umane și Afaceri Corporatiste.

VIDEO Incendiu în Vama Giurgiu, în magazii în care sunt depozitate tutun, țigări, textile și încălțăminte CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu în Vama Giurgiu, în magazii în care sunt depozitate tutun, țigări, textile și încălțăminte

Potrivit Sindicatului Liber Navalistul din întreprindere, după AGA din decembrie anul trecut la care s-au aprobat disponibilizările, numărul salariaților pentru care se are în vedere concedierea s-a redus de la 96 la 65 și există șanse să se reducă în continuare.

"Până la emiterea deciziilor de concediere efectivă (februarie 2022) se poate reduce numărul de 65 de posturi rămase, dacă o parte dintre salariații respectivi încetează activitatea sau se aprobă alte relocări interne", se arată într-o notă internă de informare a Sindicatului. Concedierile ar urma să fie efective din 15 martie.

O inflamație rară a măduvei spinării - adăugată pe lista efectelor adverse ale vaccinului AstraZeneca CITEȘTE ȘI O inflamație rară a măduvei spinării - adăugată pe lista efectelor adverse ale vaccinului AstraZeneca

Cei disponibilizați vor primi, în funcție de vechimea în muncă, între 2 și 9 salarii compensatorii, echivalente cu salariul de bază mediu brut la nivel de societate.

Din cauza reducerii semnificative a comenzilor, generată de încetinirea economică cauzată de restricțiile impuse în pandemie, Damen Shipyards Mangalia a operat în 2020 suspendarea temporară a contractelor individuale de muncă pentru un număr de circa 400 de salariați, iar anul trecut – pentru un efectiv mediu de 250 de angajați.

 FOTO Dacia Spring s-a răsturnat, la primul crash test în viața reală CITEȘTE ȘI FOTO Dacia Spring s-a răsturnat, la primul crash test în viața reală

Din martie 2020, pentru Damen Shipyards Mangalia s-au anulat sau amânat pe termen nedeterminat comenzi vizând o navă tip RO-PAX, 2 drage maritime și 6 proiecte de construcții offshore, se menționează în notificarea de concediere colectivă transmisă pe 22 decembrie 2021 de către companie Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța.

"Conform estimărilor, această criză se va resimți pe o perioadă de cel puțin doi ani în industria navală", se arată în documentul citat.

FOTO E.ON le-a trimis unor clienți șosete cadou, cu recomandarea de a da căldura mai încet CITEȘTE ȘI FOTO E.ON le-a trimis unor clienți șosete cadou, cu recomandarea de a da căldura mai încet

În septembrie 2021, între conducerea companiei și Sindicat au avut loc 11 întâlniri la care s-au discutat măsuri de reducere a impactului concedierilor.

Potrivit celor mai recente date publice disponibile, Damen Shipyards Mangalia a terminat anul 2020 cu pierderi de peste 108 milioane lei, la venituri de 407 milioane lei (din care cifră de afaceri doar 88,5 milioane lei), și cu un număr mediu de circa 2.100 de salariați, care s-a redus anul trecut la 1935.

viewscnt
Afla mai multe despre
damen mangalia
damen galati
concedieri damen mangalia
comenzi damen mangalia
statul roman damen mangalia