Tarifele RCA pentru transportatori au crescut cu până la 256% în perioada iunie 2015-ianuarie 2016

Tarifele RCA pentru transportatori au crescut cu până la 256% în perioada iunie 2015-ianuarie 2016
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 feb 2016

Tarifele polițelor de răspundere civilă auto (RCA) pentru transportatori au înregistrat creșteri de până la 256%, din iunie 2015 până în ianuarie 2016, în cazul transportului rutier de călători, reiese din Raportul investigației privind sectorul asigurărilor auto din România realizat de Consiliul Concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru transportul rutier de călători, datele arată creșteri ale PT (prima tehnică) cu peste 50% la societăți de asigurare în perioada analizată, cea mai mare fiind de 256% în cazul unuia dintre asigurători. De asemenea, în intervalul de timp respectiv, una dintre companiile autorizate să vândă RCA a redus cu 30% prima tehnică, alta a menținut tariful neschimbat, iar în cazul altor trei majorările au fost sub 50%.

Pentru transportul rutier de mărfuri, datele Consiliului Concurenței arată că PT a urcat, în ianuarie 2016 față de iunie 2015, cu mai mult de 50% în cazul a șapte companii, din cele nouă autorizate se vândă RCA, la două dintre ele majorările fiind de de 131%, respectiv 183%.

"Pentru autovehiculele folosite în regim de taxi, observăm atât creșteri, cât și scăderi ale primei tehnice RCA. Astfel, în ianuarie 2016 față de 2015, s-au înregistrat creșteri de maxim 143%, dar și reduceri din partea unor asigurători, cu 48%, respectiv 54%", se mai arată în raportul Consiliului Concurenței.

Fondul de garantare nu mai deschide dosare pe polițe de asigurare Astra pentru accidente produse după 4 martie CITEȘTE ȘI Fondul de garantare nu mai deschide dosare pe polițe de asigurare Astra pentru accidente produse după 4 martie

Pe parcursul anului 2015, PT pentru persoane fizice a înregistrat creșteri, dar de intensitate mai redusă (15% - 50%), fiind observate și reduceri ale primei tehnice în unele scenarii. De exemplu, pentru tinerii de 20 de ani, PT scade în cazul a patru asigurători cu valori de până la 48% în ianuarie 2016, față de ianuarie 2015. Creșterea cea mai importantă este înregistrată de un asigurător, cu 35% în aceeași perioadă. Aceste calcule au fost realizate pentru tinerii de 20 de ani, din București, pentru autoturismul Dacia Logan, precizează Consiliul Concurenței.

Prima tehnică se calculează prin adăugarea la prima tarifară de bază a factorilor de ajustare aferenți criteriilor de risc (de exemplu, vârsta asiguratului, capacitatea cilindrică a motorului, puterea acestuia, zona, masa vehiculului, tipul de activitate a persoanei juridice etc.). Prima comercială (PC) se bazează pe prima tehnică, ajustată în funcție de obiectivele de vânzări ale societății și aceasta din urmă este ajustată prin aplicarea sistemului bonus - malus, dar și a eventualelor reduceri de volum, de fidelitate, financiare etc., ajungându-se astfel la prima finală de asigurare RCA (PF).

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au contestat, vineri, informațiile prezentate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit cărora prețurile RCA au crescut cu până la 50% față de iunie 2015.

"Așa cum ni s-a cerut, noi am adus sute de polițe de asigurare, prin care să demonstrăm că prețurile au crescut cu 100-200%. Firmele de asigurare nu au venit cu niciun document care să arate contrariul", au susținut transportatorii.

Aceștia au încheiat, la finalul anului trecut, un protocol cu ASF și cu firmele de asigurare, în urma unor ample acțiuni de protest, prin care se stabilea plafonarea creșterii tarifelor RCA la 50% față de nivelul din iunie 2015. Între timp, firmele de transport au acuzat companiile de asigurări că nu au respectat protocolul și amenință cu noi acțiuni de protest, dacă situația nu se remediază. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
transportatori