Tesla raportează venituri și profit record. Musk se bate cu Volvo, în Europa, pentru a deveni a patra marcă premium, după Audi, BMW și Mercedes

Tesla raportează venituri și profit record. Musk se bate cu Volvo, în Europa, pentru a deveni a patra marcă premium, după Audi, BMW și Mercedes
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2023

Producătorul de mașini electrice Tesla, controlat de Elon Musk, a raportat venituri din automobile de 21,3 miliarde de dolari pentru al patrulea trimestru al anului trecut, reprezentând o creștere de 33% de la an la an, și  un profit de aproape 3,7 miliarde de dolari, în creștere cu 59% față de anul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Vânzările totale au însumat 24,3 miliarde de dolari, în creștere cu 37% față de perioada similară a anului anterior, conform CNBC.

Tesla a raportat livrări de 405.278 de vehicule și producția de 439.701 vehicule în perioada încheiată la 31 decembrie 2022. Pe întreg anul 2022, Tesla a livrat 1,31 milioane de vehicule electrice, ceea ce reprezintă un record și un salt de 40% față de un an. Dar compania își stabilise obiectivul pe termen lung de a-și crește livrările cu o medie de 50% pe an.

Profitul anual al Tesla a crescut la 12,6 miliarde dolari în 2022, de la 5,5 miliarde dolari în 2021. Venitul anual a crescut la 81,5 miliarde dolari, de la 53,8 miliarde dolari în anul anterior.

FOTO Uzina Dacia a început producția modelului Jogger Hybrid CITEȘTE ȘI FOTO Uzina Dacia a început producția modelului Jogger Hybrid

Pentru acest an, Tesla și-a propus să crească livrările de vehicule tot cu o medie de 50% anual. Dacă ar livra 1,8 milioane de vehicule în 2023, aceasta ar marca o creștere de aproximativ 37% față de 2022.

Vânzările Tesla din 2022 au crescut substanțial în Europa, pe fondul avansului achizițiilor de automobile electrice în mai multe țări ale UE. În acest context, marca americană a reușit să ajungă din urmă Volvo, care  încheiat pe minus anul.

Tesla a vândut în Europa, în 2022, 227.000 autoturisme, potrivit datelor privind înmatriculările de pe piețele europene, cu o creștere foarte mare, aproape 37%, față de cele 165.200 de unități vândute în anul anterior.

Percheziții la sediile Eni și Esso pentru presupuse nereguli privind prețurile practicate la pompă CITEȘTE ȘI Percheziții la sediile Eni și Esso pentru presupuse nereguli privind prețurile practicate la pompă

Cu volumul înregistrat, constructorul american a reușit să ajungă din urmă marca suedeză Volvo, pe piețele vestice, acolo unde a realizat cea mai mare parte a vânzărilor sale.

Volvo, la rândul său, are date exacte de vânzări, pentru 2022. Conform cifrelor oficiale privind înmatriculările, un număr de 227.168 autoturisme ale mărcii au ajuns la cumpărători, în 2022, pe cele 16 piețe vestice, din UE și EFTA, plus UK, respectiv 247.126 pe toate piețele UE și EFTA. Marca a comunicat un volum total al vânzărilor de 247.413 unități în toată Europa, astfel că cifrele se confirmă.

Șeful vânzărilor Dacia a dezvăluit în premieră câți bani încasează în medie pe o mașină. Profitul mărcii e comparabil cu cel al Porsche sau Ferrari. \ CITEȘTE ȘI Șeful vânzărilor Dacia a dezvăluit în premieră câți bani încasează în medie pe o mașină. Profitul mărcii e comparabil cu cel al Porsche sau Ferrari. "Bulgăre de aur."

Tesla a reușit în ultimele luni ale anului 2022 să surclaseze concurența cu cele două modele ale sale. Model Y, cel mai vândut, care a totalizat pe cele 12 luni peste 130.000 de autoturisme vândute, și Model 3, cu 97.000.

În noiembrie și decembrie, Model Y a fost cel mai vândut automobil din Europa, iar Model 3 a ocupat poziția a doua în ultima lună a anului. Există însă speculații privind accelerarea volumelor produse în uzinele Tesla, pe sfârșit de an, pentru a atinge țintele stabilite anterior de companie. De altfel, Tesla a livrat în ultimul an mașinile către clienți în valuri, cu cifre forte mari o dată la 2-3 luni, intercalate cu alte luni de pauză.

Acest lucru se vede din faptul că Tesla Model Y este abia pe locul 12 în clasamentul vânzărilor, pe tot anul, iar Model 3 doar pe locul 33.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla vanzari
volvo vanzari
vanzari marci premium europa