TABEL Scumpiri generalizate la benzină și motorină în weekend

TABEL Scumpiri generalizate la benzină și motorină în weekend
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 ian 2023

Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a majorat în acest weekend prețul benzinei cu 5 bani/l, după cele 4 scumpiri repetate la carburanți efectuate săptămâna trecută. Și concurența a crescut prețurile, în special la motorină, aliniindu-le la cele rezultate în urma mișcărilor efectuate de liderului pieței vineri, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Față de ultima zi a anului trecut, în care a fost eliminată reducerea de 50 de bani convenită de Guvern și companii, dar și redusă acciza la nivelul minim UE, benzina s-a scumpit cu 49 de bani/l, iar motorina cu 51 de bani/l, în urma evoluției cotațiilor internaționale ale petrolului și produselor petroliere.

În urma scumpirilor de sâmbătă, prețul benzinei standard a ajuns la stațiile Petrom din capitală la 6,44-6,505 lei/l, iar cel al motorinei standard la 7,60-7,63 lei/l, iar în cele OMV, la 6,55-6,59 lei/l, respectiv, 7,68-7,71 lei/l.

Rafinăria Lukoil din Bulgaria ar putea să nu se mai alimenteze prin Novorosik, lăsând cale liberă celor din România. Sofia și Atena negociază construcția unui oleoduct abandonat în 2011 CITEȘTE ȘI Rafinăria Lukoil din Bulgaria ar putea să nu se mai alimenteze prin Novorosik, lăsând cale liberă celor din România. Sofia și Atena negociază construcția unui oleoduct abandonat în 2011

La rândul său, Lukoil a scumpit sâmbătă benzina cu un ban/l și motorina cu 3 bani/l, prețurile în stațiile din capitală ajungând la 6,39-6,44 lei/l, respectiv 7,59-7,62 lei/l.

Și MOL și Rompetrol au majorat prețul motorinei standard cu 5 bani/l în ultimele 24 de ore, cel mai ieftin combustibil diesel fiind comercializat în stațiile celor două companii la 7,67 lei/l,

MOL a crescut și prețul benzinei cu 5 bani/l, aceasta achiziționându-se în weekend la un preț de 6,54-6,59 lei/l.

Motivația scumpirilor: prețul petrolului Brent este în creștere pe piețele internaționale de peste 2 săptămâni, de la un nivel de 77,8 dolari/baril pe 4 ianuarie, el tranzacționându-se în prezent la unul de 87,7 dolari/baril, cel mai ridicat din ultima lună.

În plus, Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petroliere rusești pe cale maritimă începând cu data de 5 februarie 2023, iar traderii europeni se grăbesc să își umple tancurile petroliere cu motorină rusească, anticipând o modificare a rutelor globale de aprovizionare și la majorarea volatilității prețurilor.
viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol