UE aprobă ajutorul de stat de 53 milioane euro pentru firmele care investesc în stații de încărcare electrice în România

UE aprobă ajutorul de stat de 53 milioane euro pentru firmele care investesc în stații de încărcare electrice în România
scris 10 feb 2020

Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin public prin care România va acorda 250 milioane lei (53 milioane euro) pentru stații de reîncărcare a vehiculelor cu emisii scăzute, concluzionând că măsura, care va contribui la reducerea emisiilor de CO2, respectă normele UE privind ajutoarele de stat.

“Comisia a concluzionat că măsura planificată de România pentru a susține crearea unei rețele de stații de reîncărcare a vehiculelor electrice respectă normele UE privind ajutoarele de stat. Măsura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 și a altor emisii poluante, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența pe piața unică”, arată Executivul de la Bruxelles.

Se preconizează că schema, care va avea un buget de 53 de milioane euro și va acoperi perioada 2020-2025, va stimula investițiile în stații de reîncărcare a vehiculelor hibride și a vehiculelor electrice cu baterie din România. Aceasta va acoperi zonele urbane, suburbane și rurale și își propune să dezvolte o rețea de stații de reîncărcare pe întreg teritoriul țării, notează Comisia.

Orban: Gardurile pentru liniile de tramvai, o bătaie de joc. Trebuie să le dăm jos CITEȘTE ȘI Orban: Gardurile pentru liniile de tramvai, o bătaie de joc. Trebuie să le dăm jos

“România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule și va îmbunătăți sănătatea cetățenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența”, a declarat vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu în ceea ce privește echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectați printr-o procedură deschisă și transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi.

Comisia consideră că măsura va favoriza creșterea considerabilă a ponderii vehiculelor cu emisii scăzute, aducând o contribuție majoră la reducerea emisiilor de CO2 și de poluanți, în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă și mediu, precum și cu țintele stabilite de Pactul ecologic european.

De asemenea, Comisia a constatat că ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurențiale de ofertare și că se vor institui garanțiile necesare pentru ca ajutorul să fie limitat la minimul necesar.

Comisia a concluzionat că schema aduce o contribuție la obiectivele în materie de mediu și climă ale UE care depășește orice posibilă denaturare a concurenței și a schimburilor comerciale cauzată de ajutor.

Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
statii incarcare masini electrice
ajutor de stat
emisii scazute
comisia europeana