ULTIMA ORĂ BMW investește, în sfârșit, în România. Joint venture cu un gigant japonez IT, în care vor lucra mii de oameni

ULTIMA ORĂ BMW investește, în sfârșit, în România. Joint venture cu un gigant japonez IT, în care vor lucra mii de oameni
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 5 mar 2024

Constructorul german de automobile BMW Group semnează un contract de joint-venture cu subsidiara concernului japonez NTT DATA, furnizor de servicii și soluții software, pentru înființarea unei companii în Cluj-Napoca, în care vor lucra mii de oameni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important BMW a mai cochetat, conform informațiilor Profit.ro, cu ideea unei investiții în România, însă niciodată nu a ales țara noastră pentru o investiție în producție, cea mai recentă dezvoltare a grupului german fiind fabrica amplasată în Ungaria, la câțiva kilometri de granița cu România, în apropiere de orașul Debrecen. Aici, BMW va construi primul automobil din noua generație Neue Klasse, complet electric și bazat pe o platformă complet nouă.

De asemenea interesant Compania a început deja să angajeze pentru uzina din Ungaria și se bazează inclusiv pe specialiști din România. Pe de altă parte, BMW are o amprentă foarte mare în România prin intermediul furnizorilor de componente. În 2022, potrivit unei declarații a lui Joseph Rieter, directorul BMW România, compania avea peste 70 de furnizori în România.

VIDEO Erbașu are drum liber pentru Autostrada Transilvania CITEȘTE ȘI VIDEO Erbașu are drum liber pentru Autostrada Transilvania

Acum, însă, BMW investește în sfârșit în România, chiar dacă nu este vorba despre o fabrică de automobile. Compania germană va înființa în Cluj-Napoca un centru de software în parteneriat cu NTT DATA.

Acordul pe care l-au semnat prevede ca viitoarea companie să angajeze până la 250 de dezvoltatori de software, anul acesta, iar în următorii trei ani numărul angajaților să ajungă la „câteva mii”.

BMW are o colaborare de peste 30 de ani cu NTT DATA și s-a bazat pe amprenta a acestei companii în România. Noul centru de software din România va avea ca scop sprijinirea BMW Group IT în Europa și dezvoltarea de proiecte și inovații IT pentru producție, dezvoltare, resurse umane, vânzări și servicii financiare BMW.

VIDEO SpaceX a trimis un nou echipaj spre Stația Spațială Internațională CITEȘTE ȘI VIDEO SpaceX a trimis un nou echipaj spre Stația Spațială Internațională

„Cu NTT DATA, ne bazăm pe un partener puternic care are o rețea excelentă într-o regiune tehnologică dinamică și ne permite să dezvoltăm competențe software suplimentare într-un ritm accelerat și într-o manieră țintită. În colaborare cu companii precum NTT DATA, putem stabili huburi IT puternice și, prin urmare, putem oferi un răspuns la deficitul de experți IT", spune Alexander Buresch, director IT executiv și vicepreședinte executiv al BMW Group IT.

Cluj-Napoca a fost ales motive ce țin de „ecosistemul pentru inovație” și de „numărul mare de talente pe scena tech”.

TABEL Grupul Volkswagen, creștere a veniturilor și vânzărilor, dar scădere a marjei operaționale. Dividende sub ținta propusă CITEȘTE ȘI TABEL Grupul Volkswagen, creștere a veniturilor și vânzărilor, dar scădere a marjei operaționale. Dividende sub ținta propusă

"Sunt extrem de încântă să anunț planurile noastre de a deschide împreună cu BMW Group un nou centru de dezvoltare software în Cluj-Napoca. Această colaborare își propune să sprijine producătorul auto în misiunea sa de transformare digitală", declară Maria Metz, CEO al NTT DATA Romania.

Furnizorul de servicii și soluții software NTT DATA România (fosta EBS Romania) a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 471,2 milioane de lei, cu 10,6% mai mult față de 2021. Profitul net a urcat cu 135,7%, la 1,28 milioane de lei.

Compania EBS Romania a fost fondată în anul 2000 în Cluj-Napoca și a fost preluată în 2013 de concernul japonez Nippon Telegraph and Telephone (NTT). În 2015, denumirea companiei a fost schimbată în NTT Data România.

FOTO România pregătește noi poduri peste Prut CITEȘTE ȘI FOTO România pregătește noi poduri peste Prut

Înființată în 1988, NTT DATA are sediul la Tokyo și își desfășoară activitatea în peste 40 de țări. Concernul japonez furnizează servicii în numeroase domenii, de la consultanță și dezvoltare de sisteme până la outsourcing de servicii IT.

Veniturile NTT Data în 2022 au crescut la 22,71 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
bmw romania
centru softwre bmw cluj napoca
investitie bmw romania ntt data