ULTIMA ORĂ Vânzarea s-a finalizat, uzina Ford de la Craiova își schimbă numele

ULTIMA ORĂ Vânzarea s-a finalizat, uzina Ford de la Craiova își schimbă numele
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 1 iul 2022

Vânzarea uzinei de la Craiova de către Ford partenerilor de la Ford Otosan aduce o nouă modificare în funcționarea acestei fabrici, schimbarea denumirii după cea a proprietarului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Uzina de automobile din Craiova se va numi de-acum înainte Ford Otosan, după cum anunță compania, care precizează că tranzacția a fost finalizată. Compania turcă anunță de asemena investiții în valoare de 490 de milioane de euro, bani care vor susține creșterea producției.

Ministrul Mediului avertizează că interzicerea motoarelor clasice ar distruge industria auto din România CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului avertizează că interzicerea motoarelor clasice ar distruge industria auto din România

Ford a anunțat că acordul prin care Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, preia proprietatea fabricii Ford din Craiova a fost finalizat cu succes. Acordul prevede vânzarea fabricii și are stabilite mai multe termene de plată. Potrivit acordului semnat de Ford Motor și Ford Otomotiv Sanayi, consultat de Profit.ro, valoarea acțiunilor vândute/cumpărate a fost calculată la 1,12 miliarde lei, adică circa 227 milioane de euro.

Plățile asupra cărora au convenit cele două părți vor fi mai multe: 356 milioane de euro vor fi plătite la închiderea tranzacției, care a fost finalizată în acest moment. Alte 196 de milioane vor fi achitate în iunie 2025, plus dobânzi, iar 23 de milioane vor fi plătite în decembrie 2028. Suma de 140 de milioane suplimentară va fi datorată în funcție de rata de utilizare a capacității uzinei în perioada 2028 – 2034. Sumele plătite în 2022 vor putea fi ajustate în funcție de capitalul de lucru net, de datoria netă și de investițiile în noul model Courier, la data tranzacției. Suma totală de plată ar putea ajunge, în funcție de ajustări, la 715 milioane de euro.

Potrivit anunțului Ford, din luna aprilie, vânzarea uzinei Ford România SA (fosta Automobile Craiova SA) s-a făcut pentru suma de 575 milioane de euro, la care se vor adăuga alte 140 milioane de euro, plată condiționată de nivelul de utilizare a capacității industriale de la Craiova.

Ford a anunțat că fabrica de la Craiova va produce noua generație a modelului Courier, atât în varianta Transit (transport marfă), cât și în varianta Tourneo (transport persoane), ce va intra în producție în 2023, cu o versiune complet electrică din 2024. De asemenea, Ford Puma, cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, va beneficia în 2024 de o versiune complet electrică, care va fi produsă la fabrica din România.

VIDEO Teste comparative dure pentru Dacia Duster: Land Rover Discovery și Suzuki S-Cross CITEȘTE ȘI VIDEO Teste comparative dure pentru Dacia Duster: Land Rover Discovery și Suzuki S-Cross

Investiția de 490 de milioane de euro anunțat acum de Ford Otosan la fabrica de la Craiova,  va fi implementată în următorii trei ani și va avea ca scop lansarea producției noii generații Courier. Capacitatea totală de producție a fabricii de la Craiova va crește de la 250.000 vehicule/an la 272.000 de vehicule/an.

Ford a mai făcut un anunț referitor la celelalte activități ale companiei, în România. Astfel, a fost înființată o nouă companie - Ford Romania Services SRL - care integrează activitățile de vânzări și marketing ale Ford în România (Compania Națională de Vânzări), condusă de Roxana Capătă și Ford Business Solutions Center (FBS), condus de Dieter Rogmann. De asemenea, unele funcțiuni europene suplimentare, precum Serviciile de Cumpărări și Contabilitate, care operează din Craiova, își vor desfășura activitatea în cadrul companiei Ford România Services.

viewscnt
Afla mai multe despre
ford craiova
ford vanzare uzina craiova
ford otosan craiova