Ultimele ieftiniri ale carburanților au majorat procentul încasat de stat din prețul la pompă la 60%

Ultimele ieftiniri ale carburanților au majorat procentul încasat de stat din prețul la pompă la 60%
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 dec 2015

Recentul val de ieftiniri în cazul carburanților a continuat și în această săptămână, OMV Petrom, cea mai importantă companie din acest domeniu din România, reducând zilnic cu 5 bani prețul motorinei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din 28 noiembrie, prețul unui litru de motorină s-a ieftinit cu 36 de bani, iar cel al unui litru de benzină, cu 11 bani.

Dat find caracterul fix al accizei, reducerile de preț au fost suportate exclusiv de companii, statul păstrându-și poziția de principal încasator al banilor achitați de șoferi pe carburanți.

În plus, statul și-a mărit procentul pe care îl încasează din prețul fiecărui litru de benzină și motorină, la 60,5%, respectiv 59,9%.

Dacă ne raportăm la prețurile de miercuri din stația OMV Petrom din Șoseaua Alexandriei, în cazul motorinei, care se vinde cu 4,69 de lei/litru, statul încasează 2,88 lei accize și TVA, iar compania - 1,81 de lei. În cazul benzinei, care costă 4,94 lei/litru, 3 lei iau calea bugetului de stat și numai 1,94 lei intră în conturile companiei.

Petrolul se află sub o presiune considerabilă pe piețele internaționale, ca urmare a deciziei OPEC de a nu-și mai stabili un plafon de producție pentru anul viitor, dar și a acordului la care liderii republicani și cei democrați din Congresul american au ajuns, marți noaptea, în vederea eliminării restricțiilor impuse exportului de țiței.

Miercuri, la ora 15 (ora României), țițeiul Brent se depreciase cu 76 de cenți sau 2%, la valoarea de 38,09 dolari/baril, în timp ce WTI pierduse 41 de centi sau 1,1% fiind tranzacționat cu 36,95 dolari/baril.

Potrivit unui document al OPEC, prezentat de Profit.ro, dacă actualul nivel al producției OPEC rămânea neschimbat la 31,5 milioane de barili pe zi, oferta ar fi depășit cererea de petrol, anul viitor, cu 700.000 de barili. În acest an, la nivel global, a fost înregistrată o supraproducție de 1,8 milioane de barili pe zi, supraproducție care ar putea fi depășită în 2016, ca urmare a deciziei OPEC de a nu-și mai propune nicio țintă de producție și a concurenței dintre Iran și Arabia Saudită. Dacă numai Arabia Saudită, Iranul și Libia și-ar exporta capacitățile neutilizate de două, unul respectiv 1,2 milioane de barili pe zi, am putea asista la o supraproducție de aproximativ 5 milioane de barili pe zi, cantitate care ar putea trimite prețul petrolului la cel mai redus nivel din toate timpurile.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
ieftiniri
brent
wti