VIDEO Austriecii deschid primul Drum expres din vestul României

VIDEO Austriecii deschid primul Drum expres din vestul României
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2024

Circulația rutieră pe primii kilometri de drum expres din Vestul țării va fi deschisă pe 28 martie. Noua șosea de mare viteză este aproape gata de inaugurare, însă decizia de a deschide traficul pe 28 martie a fost luată pentru a permite finalizarea a mare parte din lucrările rămase de executat, chiar dacă nu toate ar fi influențat deschiderea traficului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Vom deschide un nou Drum Expres pe 28 martie! Cei 19 km ai drumului care va asigura legătura dintre Centura Oradea și A3 (Autostrada Transilvania) au fost construiți din bani europeni (POIM)”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

TAROM lansează o nouă ofertă de bilete la prețuri reduse CITEȘTE ȘI TAROM lansează o nouă ofertă de bilete la prețuri reduse

Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 2021.

Prețul a fost de aproape 110 milioane de euro, mai exact 546 milioane lei fără TVA. Termenul prevăzut a fost de 6 luni de proiectare și 24 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 07.04.2022, iar termenul final rezultat pentru proiect a fost luna aprilie 2024.

FOTO Austriecii avansează în forță pe autostrada Sibiu-Pitești. \ CITEȘTE ȘI FOTO Austriecii avansează în forță pe autostrada Sibiu-Pitești. "Să nu zicem hop!"

Drumul de 19 km este construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km este profil de drum național cu 4 benzi, cu separator între sensuri. Odată finalizat acest proiect, el va reprezenta practic primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal, parte din DEx16 Oradea - Arad, arată HotNews.

Un drum expres se caracterizează, într-o descriere simplă, printr-o asemănare cu o autostradă. Față de un drum național clasic, cel expres nu are intersecții la nivel cu alte căi de comunicații. Viteza este de 120 de kilometri pe oră, față de 90 sau 100 pe cele naționale clasice.

FOTO Peugeot lansează noua generație 5008, cu propulsie electrică și baterii produse în Franța CITEȘTE ȘI FOTO Peugeot lansează noua generație 5008, cu propulsie electrică și baterii produse în Franța

Continuarea DEx16 spre Arad urmează să fie contractată cel mai probabil chiar în acest an. În total vor fi 120 de kilometri care vor intra la execuție în anii următori, la care se vor adăuga cei aproximativ 13 kilometri de drum expres care vor fi inaugurați încă din această lună.

În prezent, România are 1.004 kilometri de autostradă și 72 de kilometri de drum expres.

VIDEO Marin Marian

viewscnt
Afla mai multe despre
oradea
drum expres