Mini-secțiunea de 9,861 km din A1 Sibiu-Pitești avansează bine și sunt încă șanse să circulăm în decembrie 2026 prin primul tunel forat de pe o autostradă românească, transmite Asociația Pro Infrastructură.
"Am filmat inclusiv în interiorul tunelului Curtea de Argeș, lung de 1,35 km. Progresul până acum este foarte bun: săpătura a ajuns puțin dincolo de prima galerie de legătură între cele două căi. Sunt trei astfel de treceri folosite în caz de urgență, două pietonale spre capete și între ele una mare în care încap și vehiculele.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Din păcate, așa cum se vede din imagini, antreprenorul Porr a dat de o zonă cu mult nisip, unul din cele mai dificile tipuri de teren în care poți construi ceva, mai ales un tunel.
Și nici pe restul lotului lucrările nu sunt de lepădat: viaducte multe, lungi și adânci, consolidări serioase de făcut pe mulți versanți cu risc de alunecare. Un mic munte de muncă.
Contractul a fost semnat cu Porr în 15.11.2021, are ordin de începere emis în 01.03.2022 și prevede 16 luni de proiectare plus alte 44 de execuție.
Așadar, finalizare în martie 2027 însă stadiul fizic estimăm că a depășit 27-28% și termenul de inaugurare țintit de cei de la Porr, decembrie 2026, puțin înaintea celui contractual, este în continuare fezabil în ciuda lucrărilor grele", arată sursa citată.
Luna trecută a fost relatat că grupul austriac PORR a forat peste 850 de metri, din lungimea totală de 2.700 de metri, a tunelurilor din galeria Autostrăzii Sibiu-Pitești, denumite "Daniela și Alina".
Forarea piloților a ajuns la un stadiu de 88%.
CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru un nou drum cu 4 benzi
Înaintează și defrișările în afara fondului forestier, pentru începerea execuției secțiunii 3 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, care au ajuns la un nivel de realizare de 100%, iar defrișările în fondul forestier naționalsunt la 62%, anunță DRP Craiova - VEZI MAI JOS
Stadiul proiectului:
- defrișare în afara fondului forestier: 100% realizat,
- defrișare în fondul forestier național: 62 % realizat,
- studii arheologice: 100% realizat
- obținere acorduri și avize, în vederea eliberării Autorizației de Construire: 100%,
- amenajarea celor două organizări de șantier: 100% infrastructură, urmează montarea stațiilor de betoane și clădirilor pentru ateliere și birouri,
- realizare proiect tehnic pentru obținerea AC: 75%, termen de predare: 15.04.2024,
- operațiuni de deminare: 100%,
- realizare studii de teren: 100%
Constructorul lotului 2 al Autostrăzii A 1 Sibiu-Pitești a început defrișările și în zona Câineni-Râul Vadului, unde va fi construit un tunel de aproape 1.600 metri, al doilea ca lungime de pe A 1, a fost relatat anterior.
Cel mai lung tunel de pe A 1 este pe lotul 3 Cornet-Tigveni.
CITEȘTE ȘI Indicele de poluare - la nivel maxim în București, astăzi. Vine amenda pentru PrimărieVIDEO Radu Ignat
Spre exemplu, este nevoie mare de șoferi și mecanici întreținere, constructorul având dificultăți în a găsi personal.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul reglementează, în urgență, medicina de război„Recent am încercat să găsim o soluție și știu că se apelează la soluția aducerii de personal din țările extracomunitare pentru acest constructor. Știu că își căuta șoferi și mecanici întreținere pentru utilaje. Asta a fost recent. Dar să știți că în permanență aceste job-uri care sunt necesare pe șantiere sunt solicitate de la AJOFM Sibiu. Noi încercăm să direcționăm personal acolo unde este nevoie. Din păcate, nu prea găsim. Decizia finală este la angajator și la viitorul angajat. Promovăm aceste locuri de muncă și la noi pe site, și la panoul de la parterul Agenției, și în târgurile pe care le organizăm… Încercăm să sprijinim cât de mult putem acest angajator, dar modul în care solicită în continuu ne arată că nu-și găsește oameni, de fapt. Cred că oricum piața este limitată. Dacă luăm toate comunele de pe traseul autostrăzii Sibiu-Pitești nu găsim 1.000 de oameni apți de muncă pentru șantierul respectiv. Spun apți de muncă pentru că, probabil, poate mai sunt pensionari care și-ar dori să muncească, dar nu pot să facă față pe un șantier. Eu vorbesc doar de persoane apte de muncă, care să meargă pe șantier”, a declarat pentru Turnul Sfatului Cosmin Roșu.