VIDEO&FOTO Un autoturism Dacia Spring a ars complet, după ce a început să scoată zgomote

VIDEO&FOTO Un autoturism Dacia Spring a ars complet, după ce a început să scoată zgomote
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 12 mai 2023

Un accident nefericit s-a petrecut cu un automobil Dacia Spring, în timp ce mașina era condusă de soția proprietarului. După cum relatează șoferul, la o distanță mică de casă, de sub mașină a început să iasă fum și un puternic incendiu a cuprins mașina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Zgomote puternice de sub mașină, fum și foc puternic, în doar câteva minute. Așa descrie proprietarul unui automobil Dacia Spring momentele de spaimă prin care a trecut soția lui și apoi el, exact când se apropia de casă. Mașina a fost cuprinsă apoi de foc și a ars complet, până la tabla caroseriei.

„Astăzi, in jurul orelor 17.00, Dacia mea Spring a trecut în neființă. O mașină electrică de care am fost extrem de mulțumiți timp de un an și jumătate, fără erori, încărcată doar la priză, acasă. Înainte de a-și da sfârșitul obștesc, mașina era condusă de soție și m-a sunat disperată că se aude un zgomot infernal de sub mașină ca o combinație de șuierat - scârțâit puternic ajungând in 300 de metri in fața casei. De sub mașină, din zona bateriei a început să se propage un fum care alterna de la des la mai puțin vizibil.

DECIZIE Zone cu restricții sau taxe pentru mașini, în București și alte 12 mari orașe CITEȘTE ȘI DECIZIE Zone cu restricții sau taxe pentru mașini, în București și alte 12 mari orașe

În maxim 15 minute, mașina ardea generalizat. Spaima prin care a trecut soția și copiii nu o mai explic aici. Mașina s-au făcut SCRUM și este pentru prima dată când efectiv regret achiziția ei”, relatează acesta, alături de fotografiile care înfățișează resturile carbonizate ale mașinii.

Proprietarul spune că mașina era asigurată cu poliță CASCO, la o valoare de 15.841 de euro, sub valoarea de facturare, dar peste valoarea achitată prin Rabla.

VIDEO&FOTO Un autoturism Dacia Spring a ars complet, după ce a început să scoată zgomote

Cauzele focului ar putea fi deopotrivă un defect al bateriei, dar și unul la celelalte componente ale mașinii, în special motorul electric, care să fi generat focarul de la care s-a extins către baterie. Bateriile de automobil, de tip Li-Ion, sunt predispuse la aprindere, în anumite condiții, însă modul în care sunt dispuse pe automobile și managementul termic au în vedere exact acest lucru.

Pompierii au confirmat evenimentul, petrecut în județul Timiș. „La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului 2 Timișoara cu o autospecială de primă intervenție și comandă, două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. În sprijin a intervenit și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Săcălaz”, precizând că localitatea în care s-a petrecut incendiul este Beregsău Mare, Timiș. „La sosirea forțelor la locul evenimentului s-a constatat că autoturismul era cuprins de incendiu în totalitate. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric”, au mai transmis reprezentanții ISU Timiș. 

Se prelungesc restricțiile pe autostrada A10, Sebeș-Turda CITEȘTE ȘI Se prelungesc restricțiile pe autostrada A10, Sebeș-Turda

„Dețin inclusiv filmare cu locul de unde pleca fumul și inclusiv de unde a pornit brusc flacăra. Deci mâna criminală este exclusă total. Să nu uităm totuși de zgomotul puternic ce s-a produs înainte cu câteva minute înainte”, mai spune proprietarul.

Despăgubirea pentru paguba suferită urmează să fie făcută în primul rând de asigurător, dacă acesta constată că sunt îndeplinite clauzele din contract, însă la fel de bine Dacia poate decide să înlocuiască mașina incendiată.

„Dețin asigurare Casco full și mașina mai era în garanție încă 18 luni. Nu acuz pe nimeni, nu doresc reclamă negativă și mai ales nu îmi doresc să văd din partea voastră comentarii răutăcioase. Vreau doar să vă expun experiența aceasta nefastă și să știți ce urmează în cazul în care vă veți lovi de aceeași situație”.

Având în vedere că mașina era încă în garanție, orice defecțiune care s-a produs fără vina proprietarului cade în sarcina producătorului, dacă o expertiză constată acest lucru, indiferent dacă mașina este sau nu asigurată CASCO.

Producția de automobile din România, cea mai slabă lună din ultimii doi ani CITEȘTE ȘI Producția de automobile din România, cea mai slabă lună din ultimii doi ani

Proprietarul mașinii incendiate nu are deocamdată nicio informație referitoare la procedurile pe care Dacia le va efectua în acest caz. „Aștept să fiu sunat de cei de la Dacia și să văd "ce pun pe masă". Oricum toată treaba asta va dura mult și bine, o expertiză tehnică cred că o poate face doar producătorul acumulatorului care este în China”.

Automobilul a fost cumpărat în 2021, fiind livrat în primul lot produs în China, în luna octombrie 2021.

FOTO Au fost furate plasele care susțin pietrele din gabioanele montate pe Drumul Expres Craiova-Pitești, în zona podurilor CITEȘTE ȘI FOTO Au fost furate plasele care susțin pietrele din gabioanele montate pe Drumul Expres Craiova-Pitești, în zona podurilor

Este primul caz de autoincendiere a unui Dacia Spring, însă nu este primul automobil electric care se aprinde din cauza unei defecțiuni tehnice. Nu este nici primul caz al unui automobil în general (inclusiv cu combustie) care se autoaprinde din cauza unei defecțiuni.

Reprezentanții Dacia au transmis pentru Profit.ro că a fost deja contactat proprietarul automobilului și sunt cercetate cauzele. „Până în acest moment nu au fost identificate, în România, incidente de natură asemănătoare cu cazul în discuție, care să vizeze modelul Dacia Spring. Serviciul Relații Clienți al Dacia a luat deja legătura cu clientul.

În acest moment se află în curs de aplicare procedurile producătorului de tratare a acestui tip de incident. Aceste proceduri au drept scop identificarea cauzei(lor) potențiale care au condus la declanșarea acestui incident și stabilirea modului de tratare a acestuia.

Informațiile de care dispunem până în acest moment nu permit formularea de concluzii privitoare la cauzele producerii incidentului."

VIDEO&FOTO Un autoturism Dacia Spring a ars complet, după ce a început să scoată zgomote

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia spring incendiu
accident dacia spring