VIDEO Probleme mari de calitate pe Lotul 3 de pe autostrada Lugoj - Deva. Statul român a reziliat contractul, pierde garanția și ar putea fi dat în judecată de constructor

VIDEO Probleme mari de calitate pe Lotul 3 de pe autostrada Lugoj - Deva. Statul român a reziliat contractul, pierde garanția și ar putea fi dat în judecată de constructor
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 30 aug 2019

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și directorul CNAIR, Sorin Scarlat, au confirmat într-o conferință de presă rezilierea contractului cu constructorul de pe Lotul 3 de pe A1 Lugoj - Deva, însă nici până la această oră nu a fost emis un comunicat care să confirme aceste lucru. Autostrada are o serie de defecte, iar statul a pierdut garanția de patru ani, prin reziliere.

Urmărește-ne și pe Google News

CNAIR, beneficiarul contractului de construire a lotului 3 de pe Lugoj - Deva, a decis să rezilieze contractul cu asocierea care a construit acest lot. Mai mult, a fost executată garanția de bună execuție, de circa 60 de milioane de lei și a mai fost emisă o factură de penalități, de 6,3 milioane de lei. În schimb, prin reziliere se pierde garanția de patru ani. Altfel spus, deși voia să o mărească la 10 ani, acum a rămas cu zero ani garanție, în urma acestei decizii. În plus, constructorul va ataca în tribunale CNAIR pentru a-și recupera garanția de bună execuție.

Ministrul spune că au existat o mulțime de neconformități, 60 au numărat ei, pe parcursul execuției. Mai spune că va face plângeri penale consultantului și foștilor directori ai CNAIR, pentru că au permis constructorului să încalce contractul. Mai exact, au fost o serie de execuții greșite, neconforme, cu asfalt mai subțire cu 1 - 2 cm și altele. CNAIR va face o parte din remedieri cu propriile mijloace și va deschide autostrada. Aceasta este finalizată în proporție de 99%, în timp ce plățile s-au făcut pentru 94%. Deschiderea ar trebui să fie făcută în câteva săptămâni.

Toyota cumpără 5% din Suzuki și anunță formarea unei alianțe CITEȘTE ȘI Toyota cumpără 5% din Suzuki și anunță formarea unei alianțe

Ministrul Cuc susține că vinovați pentru situația actuala sunt consultantul, angajat de CNAIR pentru a supraveghea calitatea lucrărilor, precum și fostele conduceri ale Companiei de Drumuri.

Cătălin Drulă, de la USR, spune că „la constructor cred că s-au deschis șampaniile cu rezilierea asta. Pe de-o parte au scăpat de perioada de garanție în care ar fi trebuit să repare orice defect la autostradă. Pe de altă parte, în procesele care vor urma, CNAIR le-a creat un avantaj enorm și vor curge despăgubirile. Despăgubiri pe care le vom plăti de la bugetul de stat.”

 

viewscnt
Afla mai multe despre
autostrada sibiu - nadlac
a1
lot 3 a1
finalizare autostrada lugoj - deva
tuneluri pentru ursi
holdea margina