Cele 2 țări vecine au solicitat Bucureștiului să comunice dacă dorește să participe la procedurile de evaluare a impactului de mediu al proiectelor lor energetice nucleare.
Aspect Energy, o companie petrolieră americană al cărei fondator și președinte este și finanțator electoral al Partidului Republican din SUA al președintelui Donald Trump, și care extrage gaze naturale și condensat de șist prin fracturare hidraulică în Ungaria, aproape de granița românească, țintește să concesioneze perimetre de hidrocarburi și în România.
Încălzirea vremii anunțată începând de mâine, care va avea ca efect o scădere a consumului, și implicit a cererii, atât în România, cât și în regiune, a coborât prețul spot al gazelor de pe Bursa Română de Mărfuri la nivelul celui de acum o săptămână, după ce luni ajunseseră la peste 450 lei/MWh, nivel nemaîntâlnit din decembrie 2022. Miercuri, gazele cu furnizare în ziua următoare s-au ieftinit cu 16%, după ce, în ziua precedentă prețul coborâse cu alte 12 procente.
Președintele american, Donald Trump, a anunțat că intenționează să anuleze standardele de eficiență energetică pentru becuri din perioada fostului președinte, Joe Biden.
România a coborât sub un grad de umplere a depozitelor la gaze de 40%, în prezent mai fiind înmagazinat doar un volum echivalent cu 13,4 TWh. Pentru a putea acoperi nivelul consumului intern, România a importat net, marți și miercuri, un volum record de gaze, cel puțin pentru această iarnă, de peste 10 milioane mc/zi, conform datelor analizate de Profit.ro.
Sindicaliștii din mai multe companii de stat din energie, precum Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica și Nuclearelectrica, amenință cu proteste în fața Palatului Victoria și cu declanșarea grevelor, reclamând că în urma ordonanței-trenuleț își vor pierde o mare parte din drepturile obținute prin Contractul Colectiv de Muncă, a afirmat, pentru HotNews.ro, Ioan Stoicovici, liderul Sindicatului Liber Romgaz Mediaș.
Companiile europene nu vor putea deveni „nici măcar cu un milimetru” mai competitive decât dacă UE va simplifica radical reglementările de mediu, transmite șeful Siemens Energy, conform FT.
Comisia Europeană a decis să trimită avize motivate suplimentare către România, Belgia, Estonia și Letonia pentru că nu au transpus în mod complet reglementările UE privind promovarea folosirii energiei din surse regenerabile, stabilită în Directiva UE 2018/2001, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Pentru prima dată, compania Moldovagaz a cumpărat gaze naturale pe platforma de tranzacționare Bursa Română de Mărfuri EST, tranzacția fiind făcută pentru Tiraspoltransgaz, compania de distribuție a gazului din regiunea transnistreană, care a plătit în avans pentru această achiziție, au anunțat reprezentanții Ministerului Energiei de la Chișinău.
Locatarii blocurilor de locuințe pot utiliza, în mod direct, energia regenerabilă produsă de panouri fotovoltaice montate pe acoperișuri, aceasta fiind o soluție inovatoare pentru facturi mai mici, susțin reprezentanții Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE).